Aantal abonnees HBO en HBO Max stijgt tot 76,8 miljoen – Beeld en geluid – Nieuws

Aantal abonnees HBO en HBO Max stijgt tot 76,8 miljoen – Beeld en geluid – Nieuws

Versneld afspelen heeft te maken met de framerates.
De meeste content is opgenomen op 24fps: cinema formaat.
In Europa wordt dit versneld naar 25fps, omdat onze TV’s hier op draaien. Hoor je nauwelijks tenzij je het met elkaar vergelijkt.
In de USA moet dit echter naar 30fps, dat is te veel om te versnellen, daar doen ze een 3:2 pulldown. Dit betekent dat je van 4 frames, 5 frames maakt, door 2 van deze 5 frames te interlacen met elkaar. Interlacing is niet van deze tijd, dus dit wordt dan geblend/geblurred: 2 frames tegelijkertijd tonen door ze mixen met elkaar.
Dus in Europa: 4% sneller afgespeeld, of in de USA: 40% geblurred beeld.

Doe je dit echter niet en laat je het op 24fps, dan mag je hopen dat je TV hier goed mee om gaat.
TV’s die dit niet kunnen spelen dan in Europa, iedere seconde 1 frame dubbel af. Dat komt haperend over. In de USA gebeurt dit 6x per seconde, en is nog veel erger.

Nu moet je je afvragen wat HBO wil: Gebruikers met prima beeld maar ook gebruikers met stotterend beeld. Of gebruikers waarbij het altijd goed gaat, maar wat lager in kwaliteit is. De laatste optie is voor hen waarschijnlijk beter: minder klachten.

Mijn inziens zouden ze beide varianten op de server laten zetten en de gebruiker laten kiezen, maar dit kost natuurlijk weer meer werk voor HBO, en opslagruimte.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/195910/aantal-abonnees-hbo-en-hbo-max-stijgt-tot-76-komma-8-miljoen.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.