ABN Amro hoeft slachtoffer bankhelpdeskfraude geen 48.000 euro te vergoeden

ABN Amro hoeft slachtoffer bankhelpdeskfraude geen 48.000 euro te vergoeden

ABN Amro hoeft een klant die driemaal slachtoffer werd van bankhelpdeskfraude geen 48.000 euro te vergoeden. Dat heeft het financiële klachteninstituut Kifid geoordeeld. Op 27 januari 2020 werd de klant voor de eerste keer het slachtoffer van oplichters die zich voordeden als bankmedewerker. De zogenaamde bankmedewerker wist de klant zover te krijgen om via drie transacties ruim 6500 euro over te maken.

De bank wist de laatste overboeking van 3000 euro tegen te houden. In het kader van een coulanceregeling voor bankhelpdeskfraude heeft de bank de schade van de klant op 25 januari 2021 vergoed. Op 14 juni 2021 werd de klant opnieuw het slachtoffer van bankhelpdeskfraude. De oplichter vertelde de klant dat er een verdachte transactie had plaatsgevonden op haar rekening.

De klant heeft dat nagekeken, maar heeft de genoemde transactie niet kunnen vinden. Vervolgens gaf de oplichter aan dat de klant veel geld op haar rekening had staan. Met de mededeling dat de klant haar geld veilig kon stellen, heeft de oplichter haar overgehaald om meerdere overboekingen te doen. In totaal zijn er 28 overboekingen
gedaan voor een totaalbedrag van bijna 48.000 euro.

Afspraken

Naar aanleiding van de oplichting op 14 juni 2021 ging de klant in gesprek met de bank om te voorkomen dat zij opnieuw slachtoffer zou worden van oplichting. Op 30 juni vorig jaar heeft een gesprek plaatsgevonden op het kantoor van de bank te Hengelo. In het gesprek is met de bank afgesproken dat de spaarrekening van de klant wordt geblokkeerd.

Om geld te kunnen overboeken van haar spaarrekening, zal de klant contact moeten opnemen met de bank. Daarnaast is een volmachtconstructie afgesproken, met als gevolg dat de klant voor het overboeken van
geld van haar spaarrekening naar haar betaalrekening toestemming moet krijgen van haar dochter. Deze afspraken zijn door de bank echter niet goed doorgevoerd.

Derde keer

Op 4 september 2021 is de klant voor een derde keer slachtoffer geworden van oplichting. Ook dit keer ging het om een oplichter die zich voordeed als een medewerkster van de fraudehelpdesk van de bank. De klant maakte in drie transacties 2600 euro over naar buitenlandse bankrekeningen. Zij vroeg ABN Amro vervolgens om de schade van de tweede en derde oplichting te vergoeden.

De bank weigerde dit, waarop de vrouw naar het Kifid stapte. Tijdens de procedure bij het Kifid heeft de bank erkend dat zij de afspraken die zijn gemaakt om te voorkomen dat de klant nog eens wordt opgelicht niet goed heeft doorgevoerd. In verband daarmee heeft de bank de schade van 2600 euro die de klant heeft geleden als gevolg van de oplichting op 4 september 2021 vergoed. De bank besloot de bijna 48.000 euro van de tweede oplichting niet te vergoeden.

Het Kifid heeft nu geoordeeld dat ABN Amro dit ook niet hoeft te doen. Volgens het klachteninstituut is de klant voldoende voor fraude gewaarschuwd en staat in de coulanceregels voor bankhelpdeskfraude dat een bank mag besluiten om klanten waarvan zij al eerder schade heeft vergoed die het gevolg is van spoofingfraude, niet opnieuw hoeft te vergoeden. Ook kan de klant uit de eerste vergoeding niet zonder meer het recht op een tweede vergoeding afleiden. Haar vordering werd dan ook door het Kifid afgewezen (pdf).

Bron: https://www.security.nl/posting/755697/ABN+Amro+hoeft+slachtoffer+bankhelpdeskfraude+geen+48_000+euro+te+vergoeden?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.