Acer introduceert 15,6″-monitor met stereoscopische 3d-weergave voor games – Computer – Nieuws

Acer introduceert 15,6″-monitor met stereoscopische 3d-weergave voor games – Computer – Nieuws

Grote verschil met games is dat je het niet heel moeilijk is content voor te krijgen.
Vrijwel iedere 3d game is er wel voor aan te passen, kwestie van een extra camera zeg maar. En dat schijnt zelfs buitenom de game in de drivers te regelen te zijn.

Met 3d film is die content gewoon te beperkt. Avatar was geweldig, die heeft ook een kickstart gegeven aan 3d film, maar is dat ooit evenaart? Het werkt ook wel goed bij 3d animatie films van pixar enzo, omdat zij ook vrij eenvoudig hun content geschikt kunnen maken voor 3d. Maar het is een vak apart, veel scenes worden dusdanig geschoten om de kijker expres een gelimiteerd beeld te geven (net niet de moordenaars gezicht kunnen zien, bijv). Op het moment dat je dat 3d gaat maken dan moet je daar echt wel rekening mee houden vanaf het begin van het filmen. Avatar deed dat goed. Die had ook shots die eigenlijk juist alleen in 3d werken (die druppel water in zero g aan het begin van de film, bijv).

Maar 3d voor veel films kwam er te vaak op neer dat het in post production aan toegevoegd wordt, de achtergronden in lagen opknippen en een beetje paralaxxen. Ook met de CG beelden kan je wel wat 3d, maar al het spul dat gefilmd is met 2d camera’s? Dat is gewoon truuken omdat er enigzins 3d uit te laten zien, met meestal niet al te spectaculaire resultaten.

Dus dan wordt 3d een gimmick, het voegt niet echt iets toe aan de film (omdat het “maar” toegevoegd is). Avatar heeft laten zien dat een 3d film absoluut wel kan. 3d werd eigenlijk alleen vanwege financiele redenen gedaan, zodat ze een duurder bioscoop kaartje kunnen rechtvaardigen, dus het zit er in voor de vorm. Vind je het dan gek dat men niet staat te springen thuis zo’n installatie neer te zetten? En dan heb ik het nog niet eens gehad over het ongemak van het dragen van een brilletje enzo.

Anyway, 3d games en 3d films, hele andere tak van sport dus. 3d games lenen zich juist perfect stereoscopie. VR leunt er ook erg zwaar op. Waar het bij film een hele andere werkwijze van film-maken wordt.

Niet dat ik hiermee probeer te verdedigen dat dit wel een succes wordt ofzo hoor. Ik geloof er namelijk ook niet echt in, tenzij ze het inderdaad zonder bril kunnen doen en dat het effect echt overtuigend is (het stereoscopie effect van een nintendo 3ds werkt niet bij mij, beetje wonky ogen ofzo, dat terwijl stereoscopie met een brilletje wel prima werkt), maar dan nog zal het waarschijnlijk niet veel meer dan een niche zijn.

Support zou niet moeilijk moeten zijn, maar ik zie Acer daar toch nie zo het voortouw in nemen. Ik kan mij voorstellen dat als je het buiten de games op driver niveau regelt dat mogelijk anticheat software er over gaat mekkeren (zelfde soort techniek is namelijk toe te passen voor wallhack achtige doeleinden).

PS: Iets als dit is kinderlijk eenvoudig en veel overtuigender als 3d
https://www.youtube.com/watch?v=Jd3-eiid-Uw
En toch slaat het niet aan …

[Reactie gewijzigd door Zoop op 18 mei 2022 18:15]

Bron: https://tweakers.net/nieuws/196922/acer-introduceert-15-komma-6-inch-monitor-met-stereoscopische-3d-weergave-voor-games.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.