ACM: aanpassing Europese Data Act nodig om clouddiensten te combineren

ACM: aanpassing Europese Data Act nodig om clouddiensten te combineren

Het moet eenvoudiger voor bedrijven worden om clouddiensten van verschillende providers te combineren en daarvoor moet de ontwerpversie van de Europese Data Act worden aangepast, zo stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De Nederlandse toezichthouder deed een marktstudie waaruit blijkt dat het voor gebruikers van zakelijke clouddiensten moeilijk is om van aanbieder te wisselen. Ook kunnen zij clouddiensten van verschillende aanbieders niet goed combineren.

Volgens de ACM zijn er hierdoor risico’s voor de prijs, kwaliteit en innovatie van cloudiensten. Wie eenmaal een keuze voor een clouddienst heeft gemaakt kan daarna moeilijk overstappen naar een andere aanbieder, aldus de toezichthouder. Bedrijven en organisaties zijn dan locked-in. Het risico bestaat dat de cloudaanbieders door deze afhankelijkheid de prijzen verhogen of de kwaliteit van de dienstverlening verlagen. Ook zijn er risico’s voor de innovatie.

“Daarnaast is het flexibel combineren van clouddiensten van verschillende aanbieders lastig, want clouddiensten van verschillende aanbieders kunnen zelden goed met elkaar communiceren. Door deze beperkte interoperabiliteit hebben bedrijven en organisaties weinig vrijheid in de keuze tussen clouddiensten van verschillende aanbieders”, merkt de toezichthouder op.

De Europese Digital Markets Act (DMA) bepaalt dat grote aanbieders (de zogenoemde poortwachters) van clouddiensten geen beperkingen mogen opleggen aan eindgebruikers om van aanbieder wisselen en moeten ze het mogelijk maken als gebruikers hun data elders willen kunnen onderbrengen. De DMA treedt volgend jaar in werking.

De recent voorgestelde Data Act van de Europese Commissie moet het eenvoudiger maken om van cloudprovider te wisselen. Dat is volgens de ACM nog niet genoeg voor een goed werkende markt. De toezichthouder vindt dat clouddiensten ook verplicht moeten worden om interoperabiliteit mogelijk te maken. Gebruikers kunnen diensten van verschillende cloudaanbieders dan makkelijker aan elkaar koppelen. De ACM vindt dat dit in de Data Act wordt opgenomen. Ook stelt de toezichthouder voor de tarieven voor interoperabiliteit te maximeren.

Bron: https://www.security.nl/posting/766902/ACM%3A+aanpassing+Europese+Data+Act+nodig+om+clouddiensten+te+combineren?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.