AdDuplex: percentage Windows 11-gebruikers groeit nauwelijks – Computer – Nieuws

AdDuplex: percentage Windows 11-gebruikers groeit nauwelijks – Computer – Nieuws

Op meerdere Windows machines werkt het zoeken naar applicaties via het toetsenbord in het start menu niet goed.

Zelfs software die ik net vantevoren heb geinstalleerd en verschijnt in de meest recente apps sectie, dan nog is de zoekfunctie in staat om mij niets te tonen. Of zoekresultaten van het internet. Windows Server 2016, Server 2019 en Windows 10 zijn de meest gebruikte besturingssystemen hier en de werking van zoekmachine in het startmenu varieert veel te veel tussen deze machines om de muis maar te laten voor wat het is en volledig op het toetsenbord te vertrouwen.

Je zou gelijk hebben, als de zoekfunctionaliteit naar behoren zou werken. Dat het voor jou uitstekend werkt, geweldig. Echter zijn ikzelf en heel veel anderen in mijn omgeving niet zo overtuigd van de kunstjes die de zoekfunctionaliteit flikt.

Daarnaast, als ik toch alles met het toetsenbord wil doen, waarom dan nog een besturingssysteem als Windows installeren? De muis is uitstekend om door een grafische schil de computer te bedienen. Als voorbeeld: Linux zonder enkele GUI is perfect for toetsenbord-only personen.

Nu heb ik verschillende Linux servers zonder GUI en dat werkt heel goed voor me. Maar als in in een grafische schil zit, dan is het voor mij wenselijk dat die muis zoveel mogelijk kunstjes kan uitvoeren zonder het toetsenbord. Wat dat is nou net de hele essentie van een grafische schil zoals Windows.

Heb hier dus ook een 3 maanden oude laptop waar Wndows 11 al op was voorgeinstalleerd. En nee, zoveel verbetering zit er niet in de kunstjes die je met de muis kunt uiotvoeren. Sterker nog, in Windows 11 heb je nu meer kliks nodig om hetzelfde te bereiken als in Wndows 10 (of de Server edities). Meer kliks betekent voor mij meteen een achteruitgang in gebruikersvriendelijkheid.

Ja, de configuratie instelling schermen zien er in Windows 11 uit zoals ze vanaf het begin in Windows 10 er al uit hadden moeten zien. Het navigeren door deze instellingen vind ik zeker niet duidelijker geworden, maar het is wel meer conform de moderne interface.

Ben ook niet zo te spreken over de taakbalk zelf, maar dat is voornamelijk ‘muscle-memory’. Daar valt nog wel omheen te werken. Nu was ik op zoek naar een script om al die extra clicks in het context menu weer terug naar het nivo van Windows 10 te krijgen, maar kwam een script tegen waarmee het uiterlijk van Windows 11 zo aangepast kan worden dat het heel sterk lijkt op dat van Windows 10. Nou nog dat context menu goed krijgen en Windows 11 is weer werkbaar.

Waarom dit allemaal zo traag gaat? Omdat ik op een andere laptop Linux heb geinstalleerd en deze nu gebruik als daily driver. De Linux laptop heeft veel mindere specs dan de Windows 11 laptop, maar ik beschouw de Windows 11 laptop nu als een goed genoeg hebbedingetje. Voor mijn serieuze werk, doet de Linux laptop het net zo goed of beter (in mijn geval).

[Reactie gewijzigd door GeroldM op 31 maart 2022 17:54]

Bron: https://tweakers.net/nieuws/195078/adduplex-percentage-windows-11-gebruikers-groeit-nauwelijks.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.