Agentschap Telecom: onveilige IoT-apparaten groot risico voor maatschappij

Agentschap Telecom: onveilige IoT-apparaten groot risico voor maatschappij

De snelheid waarmee Internet of Things-apparaten worden ontwikkeld en op de markt gebracht zorgen ervoor dat ze vaak niet digitaal veilig zijn, waarmee de apparaten een groot risico voor de maatschappij vormen. Dat stelt het Agentschap Telecom in het vandaag verschenen jaarbericht 2021.

Vanaf 1 augustus 2024 gaat er nieuwe Europese wet- en regelgeving voor IoT-apparatuur gelden. Het Agentschap Telecom gaat vanaf deze datum toezicht houden op slimme apparaten die op de markt worden gebracht door fabrikanten en importeurs. Zo wordt gekeken of IoT-apparaten voldoen aan de eisen die gelden voor wachtwoorden, software-updates, veilige communicatie, omgang met persoonlijke data en misbruik door malware.

Het doel van de eisen is dat de gebruikers van deze apparaten beter beschermd worden tegen fraude en
inbreuken op privacy. Daarnaast worden persoonsgegevens beter beschermd en worden cyberaanvallen via dit
soort apparaten voorkomen. Lidstaten en de marktpartijen hebben twee jaar de tijd om hun regelgeving en
toezicht op orde te krijgen en om de nieuwe producten aan de nieuwe eisen te laten voldoen.

Bron: https://www.security.nl/posting/750950/Agentschap+Telecom%3A+onveilige+IoT-apparaten+groot+risico+voor+maatschappij?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.