AIDA64-update vermeldt komst van Intel Alder Lake-X-processors – Computer – Nieuws

AIDA64-update vermeldt komst van Intel Alder Lake-X-processors – Computer – Nieuws

Op w680 chipset zullen de bestaande alder lake core series processors ook niet locked zijn (zoals xeons dat op de c series shipsets en de w480 en w580 wel waren..)

Volgens mij krijg je dus met de full ECC support en workstations features dus alleen maar extras t.o.v. van de Z690 chipset, al vermoed ik wel dat de overclocking features op BIOS niveau minder zullen zijn, maar dat is aan de fabrikant.

Hoe dan ook, of je nou een alder lake core series CPu op de w680 gaat draaien of de Z690 of H670, je krijg met de 20 PCIE lanes op de CPU en de 12 / 16 chipset lanes en SATA aansluitingen over 8 DMI lanes bandbreedte in totaal echt behoorlijk wat gen 4 PCIe lanes voor naast een GPU ook veel networking en storage op full speed. Redelijk equivalent van de vorige HEDT generatie met max 48 CPU PCI en een reeks lanes via de chipset, met maar 4 DMI lanes, allemaal op Gen 3.

Kortom, de huidige 12000 core series zou echt een brede groep van HEDT usecases moeten afdekken als je het mij vraagt. Ook vanwege de DDR5 geheugenbandbreedte, zelfs op dual lanes.

Wil je echt meer dan dat:
W-3300 series (ice lake 10nm) is inderdaad geen overclocking, maar wel het top-tier workstation segment met dus enorm veel pcie lanes en 8 lanes DDR4 geheugenbandbreedte en ondersteuning voor heel veel geheugen. Beetje vergelijkbaar met threadripper pro. Zoals aangegeven echt niet zo onbetaalbaar als menigeen zou denken. Helemaal als je beseft dat er bepaalde consumenten moederborden (z690) voor veel meer geld weggaan dan de c621a moederborden voor de 3300 series.

Dat is m.i. ook veel interessanter dan een soort tussensegment, dat vlees nog vis is.

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 11 april 2022 22:38]

Bron: https://tweakers.net/nieuws/195448/aida64-update-vermeldt-komst-van-intel-alder-lake-x-processors.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.