‘Alphabet is bereid concurrenten ads op YouTube te laten verkopen’ – IT Pro – Nieuws

‘Alphabet is bereid concurrenten ads op YouTube te laten verkopen’ – IT Pro – Nieuws

Eens, dat doen ze nu al met zoekresultaten: zie de aflevering van John Oliver – Last week tonight, dat zeer relevant is voor dit onderwerp. Er is geen zicht op de algorithmen van deze techbedrijven, ze kunnen wel zoveel beweren te gaan doen. Google kopieert en pushed eigen resultaten naar voren, knappe jongen die daar iets tegen doet, overheden zijn al helemaal papieren tijgers in deze, en lopen ver achter de feiten aan, uiteindelijk eventuele veroordelingen en uitspraken, naar jaren- of decennialang procederen leveren boetes op die voor dezelfde techbedrijven ‘peanuts’ zijn.

Probleem is centralisatie van de macht van informatie, en hoe meer informatie hoe meer macht. Ik probeer, hoe lastig dat ook is, zo weinig mogelijk daaraan bij te dragen door gedecentraliseerde platformen te gebruiken, of software om ‘analytics’ te omzeilen: privacy frontends voor Youtube, Google, Odysee voor videostreaming gebaseerd op het LBRY protocol, enzovoort.

Bovendien naar mijn inziens een heel erg valide argument voor piracy, vrijwel de enige manier om eigenaar te zijn van digitale (niet fysieke!) drm-vrije content zónder data-analytics. Niet dat ik toegeef te pirate’n uiteraard. Apple producten mijd ik überhaupt als de plaag, jammer dat veel IT-bedrijven dat niet doen.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/197950/alphabet-is-bereid-concurrenten-ads-op-youtube-te-laten-verkopen.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.