AM5-platform krijgt drie chipsets met verschillen in PCIe 5.0-ondersteuning – Computer – Nieuws

Tweede indruk: “hmmm”. Hear me out.
Ik heb momenteel 3x PCIe gen3 (in Raid0) nVME storage, en 1x PCIe gen4 in m’n PC. Rechtstreeks aan de CPU, wat dus 16 lanes is. Koppel dat met een 16 lanes GPU, en 8 lanes aan networking/losse USB, kom ik 40 lanes enkel voor ‘insteekkaarten’ (of het nou via een PCIe slot gaat of via een M.2 slot, PCIe = PCIe).
Het feit is echter dat de noodzaak voor die rauwe, lineaire storage speed, ondanks dat ik ‘benchmark’ naar 8.5GB/sec op de Raid0 array, en 7GB/s op de PCIe 4.0 drive, wat fijn is voor non-indexed lidar, eigenlijk niet mega hoog is. Buiten de benchmarks merk ik dat tijdens het indexeren en LOD-tile bouwen (waar dus eigenlijk de sequentiële load zit terwijl het ook m’n CPU cores vol belast) van de lidar hoewel m’n 3960X richting de 60% gaat (met SMT eigenlijk de max qua belasting, hyperthreading = no real threads etc…), mijn SSD nog “max” 2GB read heeft, en 1.2GB write. Een threadje vrij maken en benchmarken leert dat er qua sequentiële snelheid nog genoeg in het vat zit.
En dit zijn dan de extreme loads. Ik doe niet veel videobewerking maar zelfs daar weet ik dat ook bij 8K video de SSD niet de grootste bottleneck is – zeker niet in sequential speeds.
Het lot wil dat PCIe gen5 SSD’s nóg niet beschikbaar zijn, en zoals dit artikel leert (reviews: Het jaar van de PCIe Gen5-ssd – Snellere drives met dubbele bandbreedte) ook nog niet zullen komen buiten datacenter.
Persoonlijk zou het me niet verbazen als de consumenten versies, als ze komen, eigenlijk niet meer 4-lane zullen zijn, maar 2-lane. Dit om zuiniger te zijn, en CPU lanes te besparen.
Directstorage is namelijk leuk in concept, en heeft enorm veel profijt van een SSD aan dezelfde controller als de GPU (zeker als de GPU straks ook decompress taken kan doen), dus eigenlijk altijd: de CPU, maar tenzij we uncompressed textures op de juiste volgorde gaan zetten, is bandbreedte niet het probleem. Sterker nog: AMD kondigde ook een in-GPU decompressie methode aan, wat bandbreedte bespaart (vergeet niet dat ondanks dat games nu al groot zijn, zonder compressed textures/assets zouden ze een factor 8 groter zijn). En eigenlijk geld dan de volgende metric (en waarom ik met weemoed de Optane-saga heb gevolgd – de techniek kwam te vroeg, en is te vroeg weer heen gegaan…): responstijd en random reads. En dat koop je niet met meer PCIe lanes. Dat koop je met meer NAND.
Dus ja… kom maar op. Wire m’n M.2 slots met 2 lanes. Bespaar je CPU lanes. Heck, overweeg 12 GPU lanes. Dan kan ik 4 full-speed gen4 SSD’s aan m’n CPU hebben (zei het dat ze Gen5 x2 SSD’s zijn).
De komende 4-5 jaar is het toch wel genoeg omdat ook de consoles nou eenmaal niet sneller gaan op het gebied van gaming.
En tsja, m’n lidar? Denk dat ik ze nog wel 4x dichter/groter kan krijgen met m’n huidige rig. Compute is een grotere grens voor mij dan m’n storage.
RIP HEDT, lang leve HEDT-class consumer platformen. Hoewel ik die grote CPU’s ga missen uiteraard. Ik zat laatst (TRX40 board heeft af en toe USB kuren… echt een threadripper dingetje, X570 had het ook maar daar zat net wat meer focus op bios upgrades) al een Intel 12th gen of een 5950x te overwegen, maar gezien dit tempo en hoe goed m’n huidige bak nog volstaat (mijn criteria hardware switch: het is zó veel sneller dat het in een dag zeker 15min bespaard, het is zó veel stabieler dat het rustiger werkt, er is een nieuwe feature die zó veel scheelt, of het is enorm veel duurzamer), wacht ik tot de release +3mnd, én de volgende Intel gen release (+3mnd gare bios) als overweging. Ik vrees dat ik, als ik TRX40 dump (mwoah, energiezuinige server…), toch een hoop andere zaken moet bijkopen, zoals een waterblok, geheugen, etc…

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.