Amazon Alexa kan stem mens imiteren op basis van een minuut audio – Beeld en geluid – Nieuws

Amazon Alexa kan stem mens imiteren op basis van een minuut audio – Beeld en geluid – Nieuws

Ik moet meteen denken aan ‘Her’ en de vraag die ik mij dan stel is: ‘Willen we dit wel?’ :s

“Willen we dit wel?” Is tegelijkertijd een relevante en irrelevante vraag.
Het is een gegeven dat wat goed is voor de maatschappij, niet per se door de industrie wordt bedacht.
Het is maar al te duidelijk (en steeds meer) wat de impact is op burgers van het verzamelen van gegevens.
Als hoogtepunten hebben we de toeslagenaffaire en de onthullingen rondom PRISM, maar ook de vele lekken die er al zijn geweest, zelfs waarbij blootfoto’s werden gepubliceerd, tot kleinere lekken.

Toch verzamelt de industrie onverminderd door. En overheden ook. Is er lering getrokken uit de toeslagenaffaire? Nee. Rutte negeert de intentie van de wet van openbaarheid bestuur door gegevens bewust te verwijderen en de afwikkeling van de toeslagenaffaire vlot ook niet. En veiligheidsdiensten willen alleen maar meer gegevens verzamelen.

Maar denk ook aan de game-industrie en DRM, pay2win constructies, lootboxes, buggy releases.
Het weglaten van de 3,5mm aansluiting, monopolie-achtige situaties uitbuiten (commissies in appstores, reparatieprotocol van Apple), het (al dan niet bewust) negeren/downplayen van milieuverontreiniging, oplichting in benchmark d.m.v. max clocks, de lijst is haast oneindig. En vergeet ook de zogenoemde genocide niet tegen de Oeigoeren in China.

Allemaal zaken waar we als mens niks aan hebben, die puur en alleen de commercie dienen.
En het mooiste van alles is, we zijn naïef genoeg om geen actie te ondernemen.
Ik denk dat het aantal mensen die gedacht heeft: ik gebruik/koop niks meer van Facebook, Google, Apple, Volkswagen, Samsung, Electronic Arts of (rechtstreeks) vanuit China minder dan 1% is.

Daarom is het tegelijkertijd een hele relevante vraag: moeten we dit wel willen? En in het geval van nee, blijven we dan collectief incompetent, of zijn we bereid ons koopgedrag aan te passen?

Bron: https://tweakers.net/nieuws/198320/amazon-alexa-kan-stem-mens-imiteren-op-basis-van-een-minuut-audio.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.