Amazon en SpaceX krijgen miljoenen van NASA voor ruimtecommunicatiesystemen – IT Pro – Nieuws

Verschillende satellietbedrijven, waaronder Amazons ruimtedivisie en SpaceX, hebben samen 278,5 miljoen dollar aan satellietcontracten van NASA gekregen. De bedrijven moeten daarmee communicatiesystemen voor in de ruimte demonstreren.
NASA wil steeds meer beroep doen op private ruimtebedrijven voor zijn activiteiten en wil daarom de commerciële ruimtesector stimuleren, schrijft persbureau Reuters. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil op termijn zijn eigen TDRSS-netwerk voor communicatie met ruimtevaartuigen vervangen met systemen van private bedrijven, en heeft daarom deze contracten beschikbaar gesteld.
Amazon ontving 67 miljoen dollar van NASA. Dat bedrijf werkt momenteel aan zijn Project Kuiper-constellatie, waarmee het bedrijf breedbandinternet beschikbaar wil stellen in slecht bereikbare gebieden. Op termijn moet Project Kuiper uit meer dan 3000 satellieten bestaan. Later dit jaar lanceert het bedrijf zijn eerste twee prototypesatellieten. De Starlink-divisie van SpaceX, die al een functioneel satellietnetwerk heeft, kreeg 70 miljoen dollar van de ruimtevaartorganisatie. De andere deelnemers zijn Inmarsat, SES, Telesat en ViaSat.
Momenteel gebruikt NASA een eigen Tracking and Data Relay Satellite System voor communicatie met ruimtevaartuigen, zoals de SpaceX Crew Dragon-capsule die astronauten naar het ISS vervoert, schrijft Reuters. De ruimtevaartorganisatie wil met de contracten dat systeem mogelijk vervangen met die van commerciële bedrijven, onder meer om de kosten te beperken.
De ruimtevaartorganisatie wil naar eigen zeggen ook de ruimte-industrie ‘mee laten doen’, zodat ruimtecommunicatiemethoden ook beschikbaar zijn voor andere ruimtevaartklanten, en dus niet alleen voor NASA. Dat vertelt het hoofd van NASA’s communicatiedienstenproject aan Reuters. Alle bedrijven die een contract hebben ontvangen, moeten hun demonstraties tegen 2025 voltooid hebben, zegt NASA.

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.