Amazon koopt 83 raketlanceringen in bij 3 bedrijven voor Project Kuiper-netwerk – IT Pro – Nieuws

Amazon koopt 83 raketlanceringen in bij 3 bedrijven voor Project Kuiper-netwerk – IT Pro – Nieuws

Wow, veel zaken op te merken aan deze deal:

– wegens het wegvallen van Russische raketten, heeft Amazon nu snel bijna alle resterende capaciteit voor de komende jaren opgekocht. Enkel SpaceX kan misschien nog extra leveren.

– 3 raketten die nog niet gevlogen hebben, waarvoor zelfs nog geen planning is voor de eerste vlucht. Gaan nog zeker 12 maanden niet vliegen. Terwijl dat de FCC goedkeuring voor Kuiper(pdf) wel vereist dan 50% van de satellieten tegen 30 july 2026 en 100% tegen 30 juli 2029 gelanceerd en operationeel moet zijn. Strak schema!

– Tegen dat hun netwerk up is, gaat SpaceX al verscheidene jaren ervaring hebben en mogelijk al aan een upgrade bezig zijn.

– Slechts 12 a 27 lanceringen van de 68 a 83 zijn voor het andere bedrijf van Bezos, Blue Origin. Weinig vertrouwen? Aan de andere kant zijn slechts 18 van de lanceringen (de Ariane) niet afhankelijk van de levering van BO BE-4 motor. Dus er hangt wel veel af van die motor, die al 4,5 jaar over tijd is.

– Niets voor kleinere bedrijven zoals Rocket Labs.

– Naar het schijnt kost een Falcon 9 lancering 30 miljoen. Deze lanceringen zijn tot 3x duurder. Concurreren op prijs gaat dus zeer moeilijk worden voor Amazon. En wat vinden Amazon aandeelhouders hiervan?

– Goed dat er aan de ene kant concurrentie is voor SpaceX, maar 3 satelliet netwerken in LEO? Moet dat misschien niet gereguleerd worden? Moeten we de vervuiling misschien niet proberen te beperken?

Bron: https://tweakers.net/nieuws/195234/amazon-koopt-83-raketlanceringen-in-bij-3-bedrijven-voor-project-kuiper-netwerk.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.