AMD demonstreert Ryzen 7000-processor met Zen 4-cores die boost tot 5,5GHz – Computer – Nieuws

AMD demonstreert Ryzen 7000-processor met Zen 4-cores die boost tot 5,5GHz – Computer – Nieuws

Mooie aankondiging, al valt het wat tegen met de specs die de leakers de laatste tijd rond lieten gaan.
Die gingen uit van minimaal 15% IPC, waar dan de frequency uplift nog bij zou komen.

Die 15% ST is trouwens t.o.v. een 5950X, zie https://pbs.twimg.com/media/FTbE8z5WQAASFDP.jpg

Ik vraag me eigenlijk af of Zen 4 met zo’n geringe ST uplift hun eigen 5800X3D wel gaat verslaan in gaming en of ze hiermee wel ruim over Intel heen gaan.

We moeten het natuurlijk gaan zien, maar 15% en 31% uplift in respectievelijk ST en MT vind ik wat mager, en ik vraag me af of dat bijvoorbeeld voldoende zal zijn een Intel Raptor Lake afgetekend te verslaan op performance.

Verder moet ik voor deze claim:

Het verbeteren van de prestaties en de prestaties-per-watt waren de belangrijkste doelen bij het ontwerp van de Zen 4-core

Ook wat meer duiding zien, als de geteste cpu die 31% beter presteerde in Blender een 170W TDP Sku is kan het op het eerste gezicht maar zo zijn dat die cpu helemaal niet efficiënter is.

Een stock 5950X met een TDP van 105W verbruikt bijv. 120W in Gamers Nexus hun Blender test, wat redelijk normaal is, AMD Sku’s verbruiken in zware MT workloads eigenlijk altijd meer dan hun TDP, en mogen tot 1,35x TDP verbruiken op stock settings in zulke workloads (142W PPT stock voor 105W TDP Sku’s in de Ryzen 3000 en 5000 serie).

In de Gamers Nexus Blender test verbruikt de 5950X zoals gezegd 120W, dat is +-15% meer dan het TDP. Zou de getest AM5 Sku hier een 170W TDP versie zijn en een soort gelijk verbruik laten zien zou dat op 195W komen. Dan kom je op +-31% meer performance (want een 12900K presteert in de buurt van de 5950X in Blender) terwijl het verbruik met iets meer dan 62% stijgt.

Ergens hoop ik dus dan AMD niet alles uit de kast heeft getrokken voor deze presentatie en het geteste model in Blender een 105W TDP model is geweest (zodat je napkin math uit kan gaan van 31% meer performance tegen 0% meer verbruik), of dat AMD wel een 170W TDP meegeeft, maar af is gestapt van het stock PPT 1,35x hoger in te stellen dan het TDP, zodat de cpu’s op maximale load niet meer kunnen verbruiken dan TDP. Anders kan het nog wel eens lastig worden efficiënter te zijn dan hun eigen voorgangers, al zullen ze wel efficiënter zijn dan in ieder geval Alder-Lake in zware MT workloads, maar goed, dat waren ze ook al ruim en die positie mogen ze m.i. ook echt niet verliezen, aangezien dat een mooi selling point is, ook al is er ook een deel van de gebruikers die niets om verbruik geven.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/197068/amd-demonstreert-ryzen-7000-processor-met-zen-4-cores-die-boost-tot-5-komma-5ghz.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.