‘AMD EPYC Genoa-, Bergamo- en Turin-cpu’s ondersteunen nieuwe SP6-socket’ – Computer – Nieuws

‘AMD EPYC Genoa-, Bergamo- en Turin-cpu’s ondersteunen nieuwe SP6-socket’ – Computer – Nieuws

De aankomende AMD EPYC Genoa- en Bergamo-server-cpu’s zijn allebei compatibel met de nieuwe SP6-socket, zo blijkt uit online verschenen roadmaps. In dezelfde documenten worden nog twee daaropvolgende generaties cpu’s genoemd, die de codenamen Turin en Genoa-X krijgen.

Afbeelding via AdoredTV

AMD maakt de aankomende Genoa- en Bergamo-processors binnen de EPYC-reeks dus compatibel met de nieuwe SP5- en SP6-sockets, zo blijkt uit documenten gepubliceerd door AdoredTV. SP6 is bedoeld voor minder krachtige EPYC-systemen en ondersteunt daarom slechts 6 DDR5-geheugenkanalen, 48 Compute Express Link- en 96 PCI Express 5.0-lanes. SP5 is bedoeld voor meer geavanceerde systemen en ondersteunt volgens de documenten respectievelijk 12 geheugenkanalen, 64 CXL’s en tot 150 PCIe 5.0-lanes.

EPYC Genoa- en Bergamo-cpu’s bieden daarnaast volgens de vermeende interne slides de ruimte voor respectievelijk maximaal 96 cores/192 threads en 128 cores/256 threads in een SP5-socket. Dit is afhankelijk van de architectuur van de twee gelijktijdige generaties serverprocessoren. Zoals al eerder bekend werd gemaakt maakt Genoa gebruik van Zen 4-architectuur terwijl Bergamo overstapt op Zen 4c. Serverprocessoren in een SP6-socket ondersteunen maximaal 32 en 64 cores voor respectievelijk Zen 4 en Zen 4c.

Ervan uitgaande dat de roadmap inderdaad legitiem is, begint AMD in het derde kwartaal van dit jaar met de productie van Genoa-processoren voor SP5-sockers, terwijl de productie van Genoa X-refresh voor Q1 2023 gepland staat. Vanaf het tweede kwartaal van 2023 worden de eerste SP6-cpu’s gemaakt.


Afbeelding via AdoredTV

Bron: https://tweakers.net/nieuws/196750/amd-epyc-genoa-bergamo-en-turin-cpus-ondersteunen-nieuwe-sp6-socket.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.