AMD introduceert apu met Zen 2-cores en RDNA 2-gpu voor budgetlaptops – Computer – Nieuws

AMD introduceert apu met Zen 2-cores en RDNA 2-gpu voor budgetlaptops – Computer – Nieuws

AMD introduceert een 6nm-apu met Zen 2-cores en een RDNA 2-gpu voor budgetlaptops. Deze Mendocino-apu komt eind dit jaar naar Windows-laptops en Chromebooks. De chip krijgt maximaal vier cpu-cores. Details over de gpu zijn nog niet bekend.

AMD Mendocino-apu

Welke varianten er van de Mendocino-apu zullen verschijnen en welke naam die precies krijgen, is nog niet bekend. AMD meldt dat de chips maximaal vier Zen 2-cores hebben. Dat wijst erop dat er ook varianten komen met minder cores. Hoeveel cores de RDNA 2-gpu krijgt, is niet duidelijk. Wel geeft AMD aan dat laptops met de apu voorzien zullen worden van Lpddr5-geheugen.

De Mendocino-apu is een goedkoper alternatief voor de Ryzen 6000U-processors die AMD eerder dit jaar uitbracht. Die zijn voorzien van de nieuwste Zen 3+-cores. Volgens AMD komt de Mendocino-apu naar laptops met prijzen tussen 399 en 699 dollar. Als voorbeeld toont het bedrijf een Lenovo IdeaPad 1. Dergelijke laptops zouden een accuduur van minimaal tien uur krijgen bij ‘gemengd gebruik’.

Ook de Valve Steam Deck heeft een apu met Zen 2-cores en een RDNA 2-gpu. Die wordt echter op 7nm gemaakt, dus het gaat niet om exact dezelfde chips. Als de Mendocino-apu net zoveel gpu-cores krijgt als de soc in de Steam Deck, zouden de laptops ook interessant kunnen zijn voor budgetgaming. AMD spreekt daar echter niet over, dus het zou kunnen gaan om een chip met een kleinere gpu.

Mendocino-apu Steam Deck-apu Ryzen 5 6600U Ryzen 7 6800U
Procedé 6nm 7nm 6nm 6nm
Cpu-architectuur Zen 2 Zen 2 Zen 3+ Zen 3+
Cpu-cores 4c / 8t (max) 4c / 8t 6c / 12t 8c / 16t
Gpu-architectuur RDNA 2 RDNA 2 RDNA 2 RDNA 2
Gpu-cores Onbekend 8 6 12

Bron: https://tweakers.net/nieuws/197066/amd-introduceert-apu-met-zen-2-cores-en-rdna-2-gpu-voor-budgetlaptops.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.