AMD: RDNA 3 biedt 50 procent verbetering in prestaties per watt versus RDNA 2 – Computer – Nieuws

AMD: RDNA 3 biedt 50 procent verbetering in prestaties per watt versus RDNA 2 – Computer – Nieuws

AMD’s RDNA 3-architectuur verschijnt dit jaar met de komst van Navi 3-gpu’s en biedt dan een verbetering van 50 procent wat prestaties per watt betreft tegenover RDNA 2 volgens het bedrijf. RDNA 4 verschijnt vervolgens in 2024.

AMD noemt de prestaties-per-watt-verbetering van 50 procent van RDNA 3 op een slide die het presenteerde tijdens zijn jaarlijkse Analyst Day, maar de fabrikant gaf verder geen details. Het gaat volgens AMD om ‘voorlopige schattingen’ op basis van engineeringsamples. In de praktijk zal de verbetering sterk afhangen van de gekozen scenario’s. AMD beloofde bij RDNA 2 ook een verbetering van 50 procent bij de prestaties per watt.

De chipontwerper laat de gpu’s op basis van de komende architectuur op 5nm produceren, waarschijnlijk door TSMC. AMD bouwt de gpu’s op rond chiplets, wat het bedrijf waarschijnlijk de nodige flexibiliteit geeft om met gpu’s voor verschillende doelgroepen op de markt te komen. AMD spreekt verder van een nieuwe generatie Infinity Cache voor RDNA 3, maar nog niet duidelijk is of het dan om een simpelweg grotere geheugenbuffer gaat of dat er andere verbeteringen zijn doorgevoerd. Wat de Compute Units betreft claimt AMD de architectuur geoptimaliseerd te hebben.

Volgens het bedrijf komt RDNA 3 met Navi 3-graphics nog dit jaar. Op de roadmap staat ook al RDNA 4 met Navi 4-gpu’s. Die zouden dan in 2024 moeten verschijnen. AMD laat deze op een ‘geavanceerde node’ produceren, wat dan mogelijk een 3nm-procedé kan zijn.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/197792/amd-rdna-3-biedt-50-procent-verbetering-in-prestaties-per-watt-versus-rdna-2.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.