AMD stelt ipc-verbetering tot tien procent voor Zen 4 in het vooruitzicht – Computer – Nieuws

AMD stelt ipc-verbetering tot tien procent voor Zen 4 in het vooruitzicht – Computer – Nieuws

Er is geen IPC winst van 25%, dat is performance per watt (en daar gaat AMD al aan de leiding). De IPC winst t.o.v. Zen 3 is naar AMD’s eigen zeggen, zie de in dit bericht geposte slide (rechts), 8%, dat samen met een flinke boost in frequency geeft aan dat AMD een minimale performance sprong verwacht van 15% in ST over Zen 3 in absolute prestaties (zie dezelfde slide) en 35% in MT (linkse slide, 2de staaf diagram).

Of AMD de ‘crown’ pakt zal afhangen van een paar zaken: Wat voor workloads kijk je naar?

T.o.v. Alderlake zie ik Zen 4 in productivity zeker winnen (in de high end), midrange niet zeker, omdat Intel daar door middel van de E-cores meer cores heeft, immers een 7600X van AMD met bijv,. 6 cores heeft nog altijd 4 cores minder dan een 12600K, dus die 6 cores van de 7600X moeten echt veel beter zijn om dat verschil goed te maken.

Gaming is nog een grote onbekende, 15% zal daar mogelijk niet genoeg zijn om ‘across the board’ de kroon te pakken. AMD zal daar mogelijk dus nog wat moeten vinden t.o.v. Alder Lake en dan heeft Intel nog Raptor Lake in de pijplijn.

Echter moet je er ook rekening mee houden dat er een kans is dat Raptor Lake eerder komt (hoe groot die kans is geen idee, zelfs de gekende leakers lijken niet zeker te weten wie eerst komt, de verwachting was AMD, toen weer Intel, nu geloof ik weer AMD bij de meesten) en dat Intel dus mogelijk voordat AMD komt een volgende sprong gaat maken (IPC verbetering, mogelijk ook daar hogere clocks en een verdubbeling van de E-cores, wat Intel voornamelijk in het i5 en i7 segment zal helpen waarschijnlijk).

Is AMD eerst, dan zal Intel kort daarop volgen met Raptor Lake. Ik zit dit eigenlijk dus ook niet als AMD v.s. Alder Lake, nee AMD zal Raptor Lake moeten verslaan voor de kroon., anders gaat de kroon, mochten ze eerder lanceren dan Intel en hem pakken t.o.v. Alder Lake ‘short lived’ zijn.

Daarnaast zal het ook weer de vraag zijn wie wat lanceert, gaat AMD weer alleen voor de topmodellen en laten ze het <$300 (of <$350) segment aan Zen 3 en komen ze alleen met de Halo Sku’s op Zen 4 eerst uit, of gaan ze direct voor een volledige line-up. Hetzelfde geldt voor Intel, al lijkt daar al duidelijk dat zoals eigenlijk gebruikelijk de K Sku’s enkele maanden voor de Non-K Sku’s gaan komen.

Immers zijn vaak de R5/i5 en R7/i7 voor het overgrote deel van de gebruikers veel interessanter dan de R9/i9 Sku’s.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 10 juni 2022 10:31]

Bron: https://tweakers.net/nieuws/197796/amd-stelt-ipc-verbetering-tot-tien-procent-voor-zen-4-in-het-vooruitzicht.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.