Amerikaanse overheid heeft aanwijzingen voor aankomende Russische cyberaanvallen – Computer – Nieuws

Amerikaanse overheid heeft aanwijzingen voor aankomende Russische cyberaanvallen – Computer – Nieuws

State actors zijn in de IT beveiligingswereld gevaarlijker dan iemand die iets doet voor eigen gewin. Dit komt niet door de hoeveelheid schade die ze kunnen doen, maar door hun beweegredenen.

Bij iemand die iets doet voor eigen gewin is het vrijwel zeker* dat die minder middelen zal gebruiken voor een aanval ten opzichte van de verwachte buit. Anders heeft de aanval geen nut. Tegen iemand die werkt voor eigen gewin is het een simpele rekensom: investeer voldoende in informatiebeveiliging zodat het niet meer interessant is om je aan te vallen. Voor jou zijn er veel andere doelwitten.

Bij state actors (en hacktivists) is dit anders. Zij kunnen meer kosten maken in verhouding met wat een aanval oplevert. Dit komt omdat hun doel anders is, en daarachter grote opofferingen kunnen zitten. Doordat het doel van state actors niet altijd even duidelijk zijn, is het lastiger om een goede risicoanalyse te maken over hoe veilig je moet zijn (en daarmee hoeveel geïnvesteerd zou moeten worden).

* Gaat uit van perfecte rationaliteit, dus geen volledige zekerheid.

Hierom is het lastig acties uit te zetten gebaseerd op dit bericht. De lijst met algemene maatregelen is sowieso goed (ook voor niet-Amerikanen), maar dat zou je al moeten hebben zonder dat je een doelwit bent van state actors. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 maart 2022 07:51]

Bron: https://tweakers.net/nieuws/194666/amerikaanse-overheid-heeft-aanwijzingen-voor-aankomende-russische-cyberaanvallen.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.