Amerikaanse staat New York keurt right-to-repairwet voor elektronica goed – IT Pro – Nieuws

Amerikaanse staat New York keurt right-to-repairwet voor elektronica goed – IT Pro – Nieuws

Als jij 10x een product gaat kopen voor 50 euro dan ben jij na 10 jaar 500 euro kwijt ipv 100 euro, niet bepaald een goede optie als je al weinig geld hebt om te besteden.

Tenzij je bedoeld dat je 10 keer het product kon kopen voor een totaal van 50 euro, ofwel 5 euro per product. Echter het is totaal niet realistisch dat een product 20 keer duurder is (100 euro ipv 5 euro) gewoon omdat je eist dat het lang mee moet gaan. Het is al onrealistisch te noemen dat een product verdubbeld in prijs gewoon als je het ontwerpt om lang mee te gaan, althans voor de meeste producten.

Waar ik naar toe wil in mijn redenering is dat het niet gaat om idealen, werkloosheid of belastingsdruk, het zit dieper. En dan kom ik uit bij een economie die op schuld is gebasseerd waarbij je de economie enkel kan doorzetten door alsmaar meer schulden te maken. In meer economische termen noemen we dat een lichte maar positieve inflatie die we dienen aan te houden om waarde uit de bestaande IOU’s te krijgen.

Voorbeeld daarvan is het pensioen systeem, ik werk vandaag, ik betaal vandaag geld voor mijn pensioen binnen X jaar. Echter mijn pensioengeld word gebruikt om de pensioenen te betalen van de mensen die nu reeds op pensioen zijn. Dat wilt zeggen dat de dag ik op pensioen ga de overheid 0 euro heeft voor mij, ze gaan het moeten halen bij de werkenden. Behalve dat je die schuld doorschuift is er een ander probleem, als ik vandaag een huis koop maar ik ga het pas betalen binnen 40 jaar, dan is door inflatie dat huis onbetaalbaar geworden tov mijn huidig loon.

Maw, de pensioenen zijn onbetaalbaar aan het worden omdat de mensen die op pensioen gaan meer krijgen dan wat ze zelf ooit hebben afgedragen. De enigste manier om dat op te lossen is door de “pensioenbelasting” tijdens de loopbaan vast te zetten in een investeringsfonds, dat is wat privé pensioenfondsen doet, echter dat is niet wat de overheid doet, die geeft dat geld gewoon onmiddelijk uit.

Pensioenen bij de overheid is maar 1 voorbeeld maar ook jou geld is een I Own yoU (IOU), de enigste manier waarop je 5 euro kan maken is door het te gaan lenen, er is letterlijk geen andere manier om dat briefje van 5 euro in omloop te krijgen. Dat wilt zeggen dat voor elke euro die jij hebt ergens gedekt is in een lening (en dus is jou geld per definitie schuldpapier). En op elke lening is interest verschuldigd. Dat wilt ook zeggen dat de totale schuld groter is dan de totale hoeveelheid geld in omloop. De enigste manier om dat economisch systeem in leven te houden is door alsmaar meer te lenen, door alsmaar meer geld in omloop te brengen. Dat heeft dan weer tot effect dat geld zijn waarde verliest (inflatie genoemd) wat bijgevolg de waarde van de openstaande leningen uitholt.

Om die schuldenberg altijd maar hoger te krijgen zijn er 2 zaken belangerijk:
– meer mensen op de planeet = meer mensen die lenen (op voorwaarde dat je ze jobs geeft want werklozen hebben een omgekeerd effect)
– meer consumptie = meer leningen

Beide zijn niet haalbaar, we zijn immers al met teveel op deze planeet alsook kan de planeet ons consumptiegedrag niet langer aan. Maar zelfs al zou de planeet het aankunnen, vroeg of laat moet dat economisch systeem instorten, aan de basis is credit cards nemen om andere credit cards af te betalen, alsmaar grotere putten maken maken om andere putten op te vullen. Op een gegeven moment stort het in elkaar zoals in 2008 wat we enkel tegengehouden hebben door nog sneller nog grotere putten te graven.

Om terug te komen naar het begin, we willen zo hard het systeem redden dat als we kijken naar een wasmachine die maar een paar jaar meegaat ipv 20 jaar dat we dat verdedigen. Maar waar stopt het? Als je wasmachine elke 2 jaar kapot gaat, elk jaar, elke maand? Zou goed zijn voor onze economie, beeld u eens in hoeveel jobs je zou creëren als letterlijk elke maand je wasmachine kapot gaat, hoeveel extra winkels, hoeveel extra logistiek, hoeveel extra fabrieken je zou hebben? En waarom stoppen op 1 maand, elke week een nieuwe wasmachine, nog beter!

Of moeten we ipv over die wasmachine te discussiëren het diepere systeem aankaarten, wat gaan we daar mee doen? Hoe gaan we dat oplossen, liefst voor het 2018 in het kwadraat doet?

[Reactie gewijzigd door sprankel op 4 juni 2022 23:03]

Bron: https://tweakers.net/nieuws/197568/amerikaanse-staat-new-york-keurt-right-to-repairwet-voor-elektronica-goed.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.