Anker wil 3d-printer uitbrengen die met 250mm/s kan printen – Computer – Nieuws

Anker wil 3d-printer uitbrengen die met 250mm/s kan printen – Computer – Nieuws

Och, beetje zware CoreXY mega-stabiele build haalt vele tienduizenden wel. En dan kun je ook nog meer gewicht van de kop gaan schudden. Ben blij dat ze acceleratie transparant delen, dat is namelijk iets waar heel mysterieus over gedaan wordt. Max speed heb je heel weinig aan zonder goeie versnelling, zeker bij 3D printers (tenzij je alleen vierkante dozen print).

Ik heb echter wel wat bedenkingen bij deze printer. Een paar observaties:

– De movement lijkt vooralsnog gebaseerd op roller wheels. ZEKER bij hoge versnellingen is dat niet het meest duurzame. Een Prusa gebruikt wat stabielere rods
– De max temp is 260 graden… dat is niet heel hoog maar genoeg voor iets als ABS. Maar het kan indicatief zijn op de hot-end constructie: hoewel ze direct drive claimen (extruder motor bij hot-end in de buurt) is dat géén garantie dat het een stabiele aandrijving is, en dat er richting hotend geen PTFE gaat: als er PTFE tot ín/voorbij de heatbreak zit, ga je nooit heel warm kunnen komen én boven bepaalde temperaturen wordt het gewoon gevaarlijk (dat en zelfs bij PETG prints + temps kun je snel verkoling krijgen).
– We weten op twee woorden na niks van de printer software – zeker zo belangrijk als de hardware. Ze zeggen “Linux”. En Marlin. Blijkbaar hebben ze een controller op de “Ingenic X2000” CPU, en marlin op een standaard “cloneduino”. Hoeveel van Marlin vrij is, en hoeveel locked down zit in een Anker sausje (‘app required’ stelt niet gerust…) is zoeken… Marlin is echter érg competent (hoewel het geen Klipper is…) en bekend.
– We weten niks over de kwaliteit van de aandrijving (wie maakt de motoren? LDO?), behalve dat de Y-as blijkbaar kan microsteppen en daardoor meer koppel heeft (we weten ondertussen wel dat er nogal een verschil zit tussen 1.8 en 0.9 motoren, en microstepping is meer een driver ding dan een motor ding als de motor goed genoeg is).
– We weten gelukkig dat standaard slicer ondersteuning er in zit (moet ook wel, Marlin…), maar dat Anker tóch een eigen slicer maakt (heel veel fabrikanten reskinnen Cura…)
– Z-as weten we van dat Anker zelf iets gebouwd heeft van panelen, maar de X-as lijkt gewoon aluminium extrusie te zijn… hoe de Z-as aangedreven is weten we niet…
– Power loss recovery oplossing weten we niet, is het controller of marlin based? Marlin based hoe? Per-line? Hoe gaat het om met weggebrandde prints? Power Loss recovery is eigenlijk naar mijn mening de grootste bullshit feature van printers. Te lang en de print laat los (en de nog hete kop brand een gat in je print).
– Anker claimed 2 cooling fans op de hotend te hebben. Wat me weer versterkt in mijn mening: ‘we weten niks van de extruder’. 130% meer airflow. Zijn het echter 50*15 blower fans, of standaard 40*10 radiale fans? Anker claimt stilte… dit is nogal exclusief van elkaar

Er lijkt me één ding maar bijzonder van deze printer: het is een Ender3 met standaard hoge snelheden geconfigged. Gefeliciteerd. Speedbenchies kan ook wel op een stock ender 3: https://youtu.be/6xFSiSomz9k?t=175

Ik zou niet direct enthousiast worden tot de reviews, en zelfs dan: met rubber wielen EN mega snelheid is het voor mij een garantie dat het een printer is die onderhoud nodig heeft. Voor €750 wat Anker claimt, zou ik tóch maar naar Prusa gaan (hoewel niet afgebouwd…)… kan alleen zeggen dat ze qua prijs/specs in een segment zitten waar behalve kits (V-Minion, de kleinere Vorons) niet veel te koop is. Maar is dit meer een Ender 3 die te duur is, of een van die kitprinters/een i3 die goedkoop is?

Bron: https://tweakers.net/nieuws/195288/anker-wil-3d-printer-uitbrengen-die-met-250mm-s-kan-printen.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.