AP hoeft niet op te treden tegen bioscoop die contante betalingen weigert – IT Pro – Nieuws

Dat het een legaal betaalmiddel is, wil nog niet zeggen dat je verplicht ben om het te accepteren. Briefjes van 200 en 500 euro (zeker die laatste) worden ook bijna nergens geaccepteerd bijvoorbeeld.
Vanuit het oogpunt van de winkelier is zoiets soms best te begrijpen, het probleem is dan ook dat er geen anoniem alternatief is. Het zijn echter niet alleen ondernemers waar je aan betaalt die wat met je persoonsgegevens kunnen doen, ook de banken spelen hierin een bedenkelijke rol.
De uitspraak komt er feitelijk op neer dat je als burger (op termijn) niets meer anoniem kunt kopen of ondernemen. Banken hebben veelal ook verzekeringstakken, of zijn daaraan gelieerd. Die zijn daardoor reuze benieuwd naar het doen en laten van hun (betalende!!) klanten, maar staan ook anderszins te springen om betaalgegevens te gelde te maken. Zie bijvoorbeeld nieuws: ING wil klanten advertenties tonen op basis van betalingsgedrag
Banken willen dus zelf Google-tje gaan spelen.
Daarbij is een betaalrekening ontzettend precair qua privacy. Het bepaalt immers nog meer dan een zoekopdracht waar iemand ook daadwerkelijk zijn/haar/ofmisschienietsanders geld aan uitgeeft. Daarom zou het eigenlijk wettelijk vastgelegd en gewaarborgd moeten worden dat betaalgegevens nooit en te nimmer voor analyse/profiling misbruikt mogen worden. Zeker als je blijkens de uitspraak van de rechter steeds meer gedwongen word, en dus mag worden, digitaal te betalen.
Ja ja, ‘een bioscoopbon halen’……., totdat je die ook niet meer contant kunt afrekenen. Een drogargument van die rechter, het daadwerkelijke probleem vooruitschuiven.
Er valt best iets te zeggen dat grote geldstromen getraceerd moeten kunnen worden door opsporingsinstanties om witwassen en andere criminele activiteiten te bestrijden. Maar dan wel door bevoegde instanties na goedkeuring van een rechter-commissaris. En ook veiligheid van ondernemers is natuurlijk belangrijk. Zorg daarom voor een goed anoniem alternatief voor kleinere bedragen.
Dat zou iets als de vroegere chipknip kunnen zijn. Daar kunnen kleinere bedragen anoniem mee worden betaald. Dat laatste moet dan ook echt gewaarborgd worden, niet dat transacties alsnog ergens worden opgeslagen. Tegenwoordig worden alle kleine bedragen vastgelegd, waar en waarvoor dan ook indien er niet met cash wordt betaald, en juist met al die kleine betalingen kun je accurate profielen creëren.
Ook een winkelier hoeft doorgaans helemaal niet te weten wie de persoon tegenover hem/haar is. Mensen moeten de keuze houden om in ieder geval kleine bedragen anoniem te kunnen betalen. Een bank hoeft helemaal niet te weten dat iemand sigaretten koopt, bepaalde medicatie nodig heeft, of te zien welke films iemand bekijkt, of wat dan ook.
Ze worden door hun klanten betaald om een betaalrekening te faciliteren, niet te exploiteren.

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.