Apple moet ACM maximale dwangsom van 50 miljoen euro betalen

Apple moet ACM maximale dwangsom van 50 miljoen euro betalen

Apple moet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een maximale dwangsoms van vijftig miljoen euro betalen omdat het onredelijke voorwaarden aan aanbieders van datingapps stelt. Het techbedrijf heeft gisteren aanpassingen aan het eigen voorstel gedaan om te voldoen aan de eisen die de ACM stelt op grond van de Nederlandse en Europese mededingingsregels.

De Nederlandse toezichthouder is positief over de stap die Apple nu zet. Dit voorstel moet leiden tot definitieve voorwaarden voor datingapp-aanbieders die gebruik willen maken van de App Store. Als het aangepaste voorstel binnen is gaat de ACM dit voorleggen aan marktpartijen. Vervolgens zal de toezichthouder oordelen of Apple hiermee voldoet aan de eis van de ACM dat alternatieve betaalwijzen mogelijk worden gemaakt in datingapps.

De ACM legde Apple, voor elke week dat het niet aan de voorwaarden voldoet, een dwangsom op van vijf miljoen euro met een maximum van vijftig miljoen euro. Inmiddels zijn er tien weken verstreken en moet Apple de maximale dwangsom van vijftig miljoen euro betalen. Als de ACM tot het oordeel komt dat Apple niet voldoet, dan kan de ACM een nieuwe last opleggen met een hogere dwangsom.

Omdat op de iPhone datingapps alleen via de App Store aangeboden kunnen worden, zijn datingapp-aanbieders erg afhankelijk van Apple. Datingapp-aanbieders kunnen daarom niet anders dan de voorwaarden van Apple accepteren. “Omdat Apple daarmee een machtspositie heeft, gelden er strenge regels. Er mag op grond van de Nederlandse en Europese mededingingsregels geen misbruik worden gemaakt van die machtspositie door bijvoorbeeld onredelijke voorwaarden te stellen”, zo laat de ACM weten. Die eiste dat Apple de voorwaarden aanpast, zodat aanbieders van datingapps naast het betaalsysteem van Apple in de App Store ook gebruik kunnen maken van andere betaalsystemen. Apple had vorig jaar een omzet van 365,8 miljard dollar.

Bron: https://www.security.nl/posting/748150/Apple+moet+ACM+maximale+dwangsom+van+50+miljoen+euro+betalen?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.