‘Apple voldoet ook volgende week niet aan eisen ACM, dwangsom maximaal’ – update – IT Pro – Nieuws

‘Apple voldoet ook volgende week niet aan eisen ACM, dwangsom maximaal’ – update – IT Pro – Nieuws

Je hebt helemaal gelijk, maar dit is dan ook alleen Nederland. Andere landen, van Duitsland tot Italië en Japan tot de VS, moeten hier ook mee aan de slag. Dat is de “we” in jouw reactie. We als in ons kikkerlandje heeft die slagkracht niet, misschien als de EU zich ermee gaat bemoeien wel.

En ondanks dat ik Apple gebruiker ben en voordelen zie in de App Store en het abonnementsmodel via dat, vind ik wel dat de grote techbedrijven met veel teveel wegkomen. Zelfde geldt voor social media platformen. Dit verdienen binnen no-time miljarden, in veel gevallen zijn zelfs de netto winsten in miljarden uit te drukken, maar enige vorm van ethiek en maatschappelijke verantwoordelijkheid is ze bijzonder vreemd.

Meest schrijnende voorbeeld vind ik nog wel dat Apple eerst netjes (natuurlijk primair voor eigen gewin) hun Apple TV+ dienst ook beschikbaar maakte op smart tv’s en platformen van Samsung/LG/Google/etc. en ook gebruikers toe liet daar een abo af te sluiten, maar sinds kort dat geblokkeerd hebben. Zelfs in de ogen van ondergetekende Apple gebruiker in het bezit van een iPhone, iPad, MacBook, Apple TV en diensten zoals Apple One (TV+, iCloud, etc) is dit niks anders dan pure hebzucht. Alsof ze nog niet genoeg winsten maken aan de abonnementen die mensen via de App Store afsluiten…

Ik was er lange tijd voorstander van om de App Store als enige ‘winkel’ toe te staan vanuit oogpunt van een one-stop-shop en het gemak/overzicht waar Apple’s platform om bekend staat. Hoewel ik nog steeds mijn twijfels heb of een alternatieve ‘winkel’ een goed idee is vanuit oogpunt van veiligheid en gebruiksgemak, vind ik wel dat een betaalmethode zoals simpelweg doorverwijzen naar een iDeal/creditcard/Paypal betaalpagina in de browser een absolute must is. Eigenlijk zoals het betalen bij Bol.com bijv. werkt als je via de iPhone app iets besteld. Daar is niks vervelends aan en zou ook voor abonnementen zo moeten kunnen werken. Grootste argument vind ik zelf nog wel: veel abonnementen zijn cross-platform. Neem bijv. het door mij recentelijk afgesloten F1TV Pro abonnement, dat kan je via de App Store afsluiten, vervolgens linkt F1TV het aan je e-mailadres en daardoor kan je ook op elk ander platform (Windows, Android, Linux, etc) van die subscription gebruikmaken. Echter draag je op die manier 30% van de €64,99 per jaar aan Apple af, puur omdat je het ’toevallig’ via hun iPhone app hebt afgesloten en wellicht het merendeel van de tijd op je laptop kijkt. Dát is wat mij betreft dé reden waarom dit aan banden gelegd moet worden. Prima voor een in-app purchase waarbij je ads afkoopt of een iOS-only game waarbij je iets extra erbij koopt op die manier, maar zodra het cross-platform gaat zou Apple niet 30% provisie mogen vragen als je het mij vraagt én verplicht moeten zijn om alternatieve betaalwijzes toe te staan. Ik heb nu zelf in bovenstaand voorbeeld via de F1TV website het abo afgesloten, zelfde prijs, maar dan krijgt de maker (die in dit geval ook echt niet om geld verlegen zit hoor, maar dat terzijde) tenminste de volle €64,99 (los van wat ze hebben moeten investeren in hun eigen betaalpagina’s).

Bron: https://tweakers.net/nieuws/194886/apple-voldoet-ook-volgende-week-niet-aan-eisen-acm-dwangsom-maximaal.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.