ASML en Philips starten Brabants technologiefonds van 100 miljoen euro – IT Pro – Nieuws

ASML en Philips starten Brabants technologiefonds van 100 miljoen euro – IT Pro – Nieuws

ASML en Philips zetten samen met andere investeerders een Brabants investeringsfonds op voor Nederlandse start-ups en scale-ups in de deeptechsector. Dat fonds gaat bestaan uit ten minste 100 miljoen euro aan kapitaal.

ASML en Philips richten het fonds samen met onder meer TNO, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, pensioenfonds PME en overheidsfonds Invest-NL op. Het is niet bekend hoeveel de bedrijven ieder bijdragen aan het totaalbedrag van 100 miljoen euro. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland draagt een lening van 9 miljoen euro bij.

Het fonds gaat DeepTechXL Fund I heten en zich richten op ‘deeptech’, waaronder bijvoorbeeld technologieën als fotonica en AI vallen. Deeptech moet bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen in de gezondheidszorg, energietransitie en duurzaamheid, zo schrijft ASML. Het fonds verwacht twintig zogeheten vroege seed-investeringen te doen. Het fonds verwacht ook ‘een 15-tal’ investeringen te doen in start-ups die zich in een verder stadium bevinden.

Start-ups krijgen naast financiering ook toegang tot het netwerk en de kennis van de bedrijven die deelnemen aan het fonds, bijvoorbeeld in de vorm van begeleiding vanuit het Brainport-ecosysteem en de High Tech Campus in Eindhoven. De bedrijven kunnen ook technologieën en licenties aan de start-ups bieden.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/197146/asml-en-philips-starten-brabants-technologiefonds-van-100-miljoen-euro.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.