Australische tiener aangehouden voor afpersen Optus-klanten met gestolen data

Australische tiener aangehouden voor afpersen Optus-klanten met gestolen data

De Australische politie heeft een 19-jarige man aangehouden die wordt verdacht van het afpersen van Optus-klanten met gestolen data. De tiener zou sms-berichten naar 93 Optus-klanten hebben gestuurd waarin werd gesteld dat ze tweeduizend dollar moesten betalen om het lekken van hun gegevens te voorkomen.

Vorige maand wist een aanvaller, volgens de Australische overheid op kinderlijk eenvoudige wijze, de gegevens van bijna tien miljoen Optus-klanten te stelen. De aanvaller eiste losgeld van Optus en publiceerde gegevens van meer dan tienduizend klanten op een forum om te bewijzen dat hij de data in bezit had. Deze gegevens zijn vervolgens voor verschillende scams gebruikt, waarbij Optus-klanten onder andere werden afgeperst.

De nu aangehouden tiener zou de gepubliceerde klantgegevens hebben gebruikt voor een sms-scam. Geen van de Optus-klanten die het bericht ontvingen zouden echter geld hebben overgemaakt. Tijdens het onderzoek ontdekten Australische politieagenten een rekeningnummer van een minderjarige dat door de man gebruikt zou zijn. Vandaag vond er een huiszoeking plaats, waarbij de tiener werd aangehouden en een telefoon in beslag werd genomen waarmee de sms-scam zou zijn gepleegd.

De Australische tiener is aangeklaagd voor het gebruik van een telecomnetwerk om een ernstig misdrijf te plegen en misbruik van identiteitsgegevens, waarop maximale gevangenisstraffen staan van respectievelijk tien en zeven jaar. Vanwege het datalek is de Australische overheid een speciale operatie gestart om Optus-klanten te beschermen.

Bron: https://www.security.nl/posting/770139/Australische+tiener+aangehouden+voor+afpersen+Optus-klanten+met+gestolen+data?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.