AV-Test vergelijkt 18 virusscanners voor eindgebruikers op Windows 10

AV-Test vergelijkt 18 virusscanners voor eindgebruikers op Windows 10

Wie een antiviruspakket zoekt heeft keus uit tientallen aanbieders, maar in de praktijk blijken ze elkaar weinig te ontlopen, zo stelt het Duitse AV-TEST Institute op basis van een test met achttien verschillende pakketten. Daarvan worden er veertien als “Top Product” bestempeld, waaronder het gratis Microsoft Defender dat standaard in Windows 10 zit ingebouwd. Ook het gratis Avast Free Antivirus haalt de maximale score.

De antivirusprogramma’s werden beoordeeld op de detectie van malware, prestaties en bruikbaarheid. Voor de drie onderdelen konden de pakketten bij elkaar 18 punten verdienen. Bij de detectie van malware werd gekeken naar 407 “zero-day” malware-exemplaren en bijna 16.000 malware-exemplaren die in de laatste vier weken voor de test van februari werden ontdekt.

Voor de detectie van de zero-day malware, wat in de definitie van AV-Test onbekende, nieuwe malware is, werd er een gemiddelde score van 99,5 procent gehaald. De test met de ongeveer 16.000 malware-exemplaren leverde een gemiddelde detectiescore van 100 procent op. Elf virusscanners scoren op beide onderdelen 100 procent (Avast, AVG, Bitdefender, Kaspersky, Malwarebytes, McAfee, Microsoft, NortonLifeLock, PC Matic, Trend Micro en Vipre Security). Om op dit onderdeel zes punten te scoren was het niet noodzakelijk om ook alle malware te detecteren. Protected.net zet met 4,5 punten de laagste detectiescore neer.

Bij het tweede onderdeel, de prestaties, werd naar zaken als het bezoeken van websites, downloaden van bestanden, installeren en draaien van software en het kopiëren van bestanden gekeken en welke invloed de pakketten hierop hadden. Alle pakketten weten hierbij de maximale 6 punten te scoren. Volgens AV-Test laat dit zien dat virusscanners tegenwoordig nog nauwelijks impact op systemen hebben.

Tijdens het laatste onderdeel van de test, de bruikbaarheid, kwamen de ‘false positives’ aan bod. In deze gevallen beschouwt de virusscanner schone software als malware of schone websites als besmet. Iets wat als het bijvoorbeeld om systeembestanden gaat vervelende gevolgen kan hebben. Voor de test werden meer dan een miljoen schone websites en bestanden gebruikt. Twaalf pakketten halen de maximale 6 punten. PC Matic eindigt op dit onderdeel met 5 punten onderaan.

Van de achttien virusscanners weten er uiteindelijk elf op alle drie de vlakken maximaal te scoren (AhnLab, Avast, AVG, Avira, G Data, Kaspersky, McAfee, Microsoft, NortonLifeLock, Trend Micro en Vipre Security). Avast en Microsoft zijn beide gratis virusscanners. Microworld en Protected.net zijn elk met 16,5 punten hekkensluiter. Om als topproduct bestempeld te worden was het niet nodig om de maximale score te halen. Ook producten met 17,5 punten krijgen dit stempel.

Image

Bron: https://www.security.nl/posting/748489/AV-Test+vergelijkt+18+virusscanners+voor+eindgebruikers+op+Windows+10?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.