Axon wil politiedrones met tasers als oplossing voor wapengeweld op scholen

Axon wil politiedrones met tasers als oplossing voor wapengeweld op scholen

Taser- en surveillancefabrikant Axon wil dat politiedrones in de Verenigde Staten worden uitgerust om zo wapengeweld op scholen tegen te gaan en is begonnen met de ontwikkeling van een dergelijke oplossing. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF is fel tegenstander en waarschuwt voor het bewapen van robots en drones.

Volgens Axon zijn er andere, betere oplossingen nodig om scholen, leraren en leerlingen tegen wapengeweld op scholen te beschermen, waaronder oplossingen die van technologie gebruikmaken. Daarbij ziet het bedrijf een oplossing in het combineren van drones met tasers. Axon stelt dat er een maatschappelijk debat en wetgeving moet komen om dergelijke technologie in te kunnen zetten, maar is al wel begonnen met de ontwikkeling van een “taser-dronesysteem“.

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF is tegen het plan. “Voor tal van redenen is dit een gevaarlijk idee”, zegt Matthew Guariglia. Hij vreest dat bewapende drones bij steeds meer politietaken zullen worden ingezet. Het proces van het normaliseren van het bewapenen van drones en robots moet dan ook worden tegengegaan. “Mission creep is een serieus probleem. Keer op keer belandt aan politie gegeven technologie voor de meest extreme situatie op straat bij protesten of als reactie op kleine misdrijven”, aldus Guariglia.

De EFF vreest ook dat politie dergelijk geweld vaker zal inzetten wanneer het gehele proces als een computerspel aanvoelt. Sinds 2010 zijn er meer dan vijfhonderd mensen in de Verenigde Staten door politietasers om het leven gekomen. “We hebben dit keer op keer gezien dat politie met de meest verschrikkelijke dreiging komt om buitengewone bevoegdheden in te zetten, die vervolgens voor dagelijkse taken worden ingezet die het leven van minderheden disproportioneel raken”, besluit Guariglia.

Bron: https://www.security.nl/posting/755807/Axon+wil+politiedrones+met+tasers+als+oplossing+voor+wapengeweld+op+scholen?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.