Belastingdienst stopt voorlopig met nieuw fraudesysteem na advies van AP

Belastingdienst stopt voorlopig met nieuw fraudesysteem na advies van AP

De Belastingdienst heeft besloten om de voorbereidingen van een nieuw fraudesysteem voorlopig op te schorten, nadat de Autoriteit Persoonsgegevens zich kritisch in een adviesrapport had uitgelaten. Dat heeft staatssecretaris Van Rij van Financiën laten weten in een antwoord op vragen van de Tweede Kamer over de tegemoetkoming Fraude Signalering Voorziening (FSV).

Eerder dit jaar besloot de Autoriteit Persoonsgegevens de fiscus vanwege de FSV een boete van 3,7 miljoen euro op te leggen. Via deze zwarte lijst werden allerlei signalen van vermeende of bewezen fraude van zowel binnen als buiten de Belastingdienst bijgehouden. De privacytoezichthouder deed onderzoek naar de FSV en ontdekte tal van overtredingen van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Vanwege de vele misstanden werd besloten de FSV stil te leggen. Vervolgens werd er een nieuw proces ontwikkeld met een ondersteunende applicatie, de Tijdelijke Signalenvoorziening (TSV). Op de voorgenomen gegevensverwerking liet de fiscus een gegevensbeschermingseffectbeoordeling (GEB) uitvoeren. Een GEB, ook bekend als een Data Protection Impact Assessment (DPIA), heeft als doel om privacyrisico’s weg te nemen of te verkleinen.

De beoordeling werd voorgelegd aan de Autoriteit Persoonsgegevens, die de nodige kritiek had. Volgens de toezichthouder moet de Belastingdienst nog grote stappen zetten om te spreken van een verwerking die rechtmatig, behoorlijk en transparant is. Er zijn op dit moment onvoldoende waarborgen om positief over de gegevensverwerking en TSV te adviseren, zo stelt de AP verder. De toezichthouder adviseert dan ook om niet met de TSV te beginnen totdat alle adviespunten zijn verwerkt.

“Het gaat om een stevig advies”, reageert Van Rij op het adviesrapport van de Autoriteit Persoonsgegevens. De staatssecretaris voegt toe dat het advies op dit moment wordt bestuurd. Daarbij wordt ook gekeken hoe en wanneer er verder met het “signalenproces” kan worden gegaan. “Vooralsnog wordt gestopt met de voorbereidingen van de implementatie van het signalenproces met TSV en zal TSV niet worden opgestart”, aldus Van Rij, die binnenkort met meer informatie over deze beslissing zal komen.

Image

Bron: https://www.security.nl/posting/766509/Belastingdienst+stopt+voorlopig+met+nieuw+fraudesysteem+na+advies+van+AP?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.