België komt met ambtenarenopleiding om digitale kloof met burgers te dichten – IT Pro – Nieuws

België komt met ambtenarenopleiding om digitale kloof met burgers te dichten – IT Pro – Nieuws

Het artikel gaat over België, en ik -als belg zijnde- kan zeggen dat het hier vrij goed gaat.

Je gaat naar https://my.belgium.be als “homepage” voor overheidszaken.

Je kan vervolgens inloggen met de applicatie “itsme” of met je identiteitskaart + cardreader (hiervoor moet je wel software installeren van https://eid.belgium.be).

De itsme app wordt ook gebruikt door mijn bank en tal van andere diensten (water, gas, electriciteit, netbeheerder, internet, ziekteverzekering,… en natuurlijk alle overheidszaken als belastingen, documenten opvragen/dossiers inzien, ouderschapsverlof aanvragen, pensioenzaken controleren, etc…)

De eID applicatie waarmee je dus ook kan inloggen met je identiteitskaart + PIN geeft je ook de mogelijkheid om documenten te ondertekenen. bvb een document invullen, PDF van maken en digitaal ondertekenen. Dit heeft dezelfde waarde als een handtekening, wordt overal geaccepteerd, is geborgd door de overheid en je hebt de zekerheid dat niemand na jouw handtekening nog iets aan het document kan aanpassen.

Dit staat ook overal netjes uitgelegd en er zijn FAQ en live helpdesks voor moest je issues hebben met een van bovenstaande zaken.

Ik weet niet hoe het gaat in NL, maar in BE gaat het alvast steeds beter en beter qua digitalisering. Toch als je minimale moeite doet om infobrochures ook te lezen als je ze krijgt en zelfs doe je dat niet, dan kom je ook erg ver als je Google gebruikt.

Ik zeg dit natuurlijk als Tweaker en aanzie me als iemand die op technisch vlak meer weet dan de gemiddelde belg. Ik vind het dus een goed initiatief om de ambtenaren op te leiden om de burgers beter te woord te kunnen staan. Des te meer alles digitaal verloopt, des te minder handwerk er moet gebeuren en des te sneller en correcter alles loopt. (ja, in theorie, shit happens, maar het zal alvast beter en beter gaan met der tijd.)

Bron: https://tweakers.net/nieuws/195036/belgie-komt-met-ambtenarenopleiding-om-digitale-kloof-met-burgers-te-dichten.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.