België werkt aan nieuwe berichtenapp voor communicatie met burgers – IT Pro – Nieuws

België werkt aan nieuwe berichtenapp voor communicatie met burgers – IT Pro – Nieuws

De Belgische overheid werkt aan een ‘WhatsApp-achtige’ berichtenapp om te kunnen communiceren met burgers. Deze berichten zullen ‘boodschappen van openbaar nut’ zijn. België heeft met BE-Alert al een systeem voor noodsituaties, maar deze werkt met sms.

Met de nieuwe app kan de overheid foto’s, langere teksten en links naar video’s sturen, zegt verantwoordelijke ambtenaar Frank Robben tegen La Libre volgens HLN. Het gaat om berichten die in het kader van ‘openbaar nut’ gestuurd worden, zoals berichten over de gezondheid, overstromingsrisico’s ‘of crisissen zoals Oekraïne’.

Hoe de app moet heten is nog onbekend, er zijn ook nog geen screenshots. Robben zegt dat de app over twee weken klaar kan zijn en dat gebruikers notificaties krijgen bij nieuwe berichten. Deze berichten zullen ook geen persoonlijke gegevens bevatten. De app kostte 50.000 euro.

Het is niet duidelijk of de nieuwe app naast BE-Alert zal bestaan, of deze zal vervangen. BE-Alert werkt met sms waardoor overheden maximaal berichten met 140 tekens kunnen sturen. Ook kan dit systeem duur uitvallen ‘als je weet dat er 19,6 miljard transacties zijn tussen zorgverstrekkers bij alle burgers’.

Robben is in België verantwoordelijk voor meerdere overheidsprojecten, zoals het eHealth-platform om gezondheidsgegevens in te kunnen zien en vzw Smals, IT-dienstverlener van de overheid. Robben was voorheen ook toezichthouder bij de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit, maar nam ontslag na kritiek van de Europese Commissie.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/195434/belgie-werkt-aan-nieuwe-berichtenapp-voor-communicatie-met-burgers.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.