Belgische bussenfabrikant Van Hool bouwt alleen nog elektrische bussen – Beeld en geluid – Nieuws

Belgische bussenfabrikant Van Hool bouwt alleen nog elektrische bussen – Beeld en geluid – Nieuws

het probleem is er natuurlijk wel.

Historisch gezien was het een oplossing om OV aan te bieden, bovengronds, elektrisch, zonder dure sporen aan te moeten leggen (waar ander verkeer problemen mee zou kunnen krijgen, zoals bvb fietsers of rolstoelgebruikers).

En met elektrische bussen is het probleem dat ze lang moeten laden, en zeker bussen in een stadsnetwerk bijna nooit de kans hebben om lang stil te staan, behalve dan ’s nachts. Als er een bepaald traject heel veel wordt gereden, bvb een busrijstrook van het treinstation naar een bepaalde andere drukbereden halte, dan zou je daar bovenleidingen kunnen voorzien zodat de bussen op dat traject op stroom van de bovenleiding kunnen rijden, en terwijl ook bijladen.

Dat werkt natuurlijk niet in elke stad, of op elk traject. Maar er is wel een use-case voor.

BVB: In Barcelona rijdt al een tijd een “trambus” (dubbelgelede bus) elektrisch van Van Hool. Die rijdt vaak de H12, die een groot stuk rechtdoor rijdt via Gran Via.

Op dat traject rijden nog veel andere lijnen die een stuk van Gran Via meepikken. Als alle bussen via bovenleiding kunnen rijden, kunnen ze op dat stuk altijd bijladen en de accu ontlasten, en de H12 zelf zou bijna het hele traject op bovenleiding kunnen rijden behalve misschien bepaalde stukken waar het gewoon niet mogelijk is bovenleidingen te voorzien (of niet praktisch is).

Bijna dat hele traject heeft bus/taxi rijstroken maar een tramspoor aanleggen (in eigen bedding) is niet heel praktisch. Zeker niet in beide richtingen.

[Reactie gewijzigd door bramvandeperre op 3 juni 2022 15:12]

Bron: https://tweakers.net/nieuws/197532/belgische-bussenfabrikant-van-hool-bouwt-alleen-nog-elektrische-bussen.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.