Belgische defensie gaat 300 Huawei-wifihotspots vervangen door ander merk – Computer – Nieuws

Belgische defensie gaat 300 Huawei-wifihotspots vervangen door ander merk – Computer – Nieuws

Het Belgische ministerie van Defensie stopt met het gebruiken van 300 wifihotspots van Huawei. Defensie kocht deze tussen 2016 en 2019, maar de minister wil dat ze worden vervangen door routers van andere merken.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder heeft Defensie opgedragen te stoppen met de Huawei-hotspots en ze zo snel mogelijk te vervangen, schrijft HLN. Sinds 2016 kocht het ministerie 610 hotspots die op basis van mobiele netwerken wifiverbindingen kunnen opzetten. Deze werden niet verbonden met militaire netwerken.

Het Belgische nieuwsmedium schrijft dat Defensie tot nu toe altijd ontkende Huawei-hotspots te gebruiken. Waarom de minister nu alsnog zegt dat het leger wel de Huawei-apparaten gebruikte, is niet duidelijk. ‘Tot voor kort’ waren er nog 300 Huawei-hotspots in gebruik.

Het gebruik van Huawei-apparatuur bij overheidsdiensten is controversieel omdat Chinese bedrijven op verzoek van de Chinese overheid informatie van klanten moeten overdragen. Westerse landen zijn daardoor bang dat de Chinese overheid met Chinese apparatuur kan spioneren.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/197446/belgische-defensie-gaat-300-huawei-wifihotspots-vervangen-door-ander-merk.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.