Belgische gemeente heft belasting op zelfscankassa’s – IT Pro – Nieuws

Belgische gemeente heft belasting op zelfscankassa’s – IT Pro – Nieuws

Ik heb zelfs stickers moeten maken hoe ze een barcode moeten scannen, dan is het wel duidelijk denk ik.

Geweldig grappig dit. Ik zie het al helemaal voor me. Voor mijn werk help ik ook wel eens mensen met apps ‘op weg’. Ik wed dat er zelfs mensen zijn die er mét stickers nog niet uit komen.

Verder gaat het artikel wat voorbij aan wat de gemeente daar aan het doen is. Want het gaat voornamelijk om belasting diversificatie. Een zelfkassa genereert geen inkomsten voor de gemeente, een gewone kassa wel (belastingen)

Ik durf hier toch wel vraagtekens bij te zetten. Met deze logica zou de gemeente bij de intrede van de automobiel, die ook apart extra moeten zijn gaan belasten bij bedrijven, want een auto heeft minder onderhoud nodig dan een paard en wagen.

De digitale kassa heeft ongetwijfeld de snelheid bevorderd en het aantal administratieve uren teruggebracht, dus die moet dan ook extra belast worden.

De elektrische boormachine, de schaafmachine, de ploeg, de trekker, afijn elk gereedschap zou je dan moeten gaan belasten, zelfs een hooivork.

Ik denk dat ik niet hoef uit te leggen dat dit een onzinnig excercitie is.

Met hetzelfde gemak kun je de logica omdraaien: Een zelfscankassa toevoegen, zal gemiddeld genoemen de verspilde tijd door klanten doen afnemen, waardoor er meer tijd nuttig en zinniger besteed kan worden, ook door de klanten zelf. Die klanten zouden in diezelfde tijd betaald werk kunnen doen of iets anders wat nut heeft. Dus zelfscankassa’s zouden eigenlijk subsidie moeten krijgen, want ze verbeteren de kwaliteit van leven. — OK, dit vind ik natuurlijk niet echt, maar het is even plausibel als het omgekeerde.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/199024/belgische-gemeente-heft-belasting-op-zelfscankassas.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.