Blizzard-ceo Ybarra: Blizzard werkt niet aan nft’s – Gaming – Nieuws

Blizzard-ceo Ybarra: Blizzard werkt niet aan nft’s – Gaming – Nieuws

De keyfeature in NFT versus een cryptocoin is het NF deel, non-fungible. Waar een cryptocoin juist als ‘geld’ wordt ingezet, een ruilmiddel, betaalmiddel, waarbij de inhoud van de coin slechts de ‘unieke’ coin is in het hele proces (en daarmee dus wordt geverifieerd zonder trusted party, de hele kracht van dit systeem leunt juist op het principe decentraal, geen overrulende party die bepaald A of B, maar een collectief die kruislings dit hele systeem reguleert), wordt bij een NFT juist die unieke eigenschap omgezet in de ‘eigenschappen’ van een digitale representatie van het unieke object.

Het primaire doel achter een NFT was een uniek object (in welke vorm dan ook) een digitale tegenhanger te geven die net zo uniek is, en daarmee makkelijker te verhandelen is, makkelijker te verifieren of deze echt is, een echtheid en eigendom certificaat samengevoegd in een digitaal stukje handelsmiddel. En dit kan in brede zin zoals characters (en hun gear) ingame, mijn unieke handtekening van bekend persoon op een bierfiltje, het is niet meer dan het verhandelbare digitale stukje ‘iets’ wat online simpelweg niet te frauderen mee was, mede vanuit de basisprincipes van een cryptocurrency.

En hoewel er discussie is wie de eerste was, wie de bedenker was, is het vooralsnog volgens wiki McCoy en Dash die hun eerste NFT uitbrachten, met hun omschrijving voor de techniek als ‘monetized graphics’. En lomp gezien.. dat was de downhill van het hele principe. Elk goed idee wat je er mee zou kunnen doen (met de originele gedachte) wordt overruled door tientallen, honderden systemen puur en louter doel een trademarket op te zetten, tokens kopen verkopen, tot niveau ponzy scheme aan toe.

Kan je dat nog toepassen voor muziek? Niet meer zoals hij vandaag de dag bestaat, het doel voorbij, het basisprincipe uit de deur, louter en alleen doel om handelen in ‘jouw recht’ van dat muziekstuk om geld mee te verdienen. Stel dat een JayZ een nummer uitbrengt waarvan slechts 100 mensen deze mogen luisteren, daar zou een NFT prima doel voor dienen, als techniek. Maar het primaire doel om dat zo te bouwen is die 100 tokens zo te laten handelen dat 1 zo’n token gewoon duizenden en duizenden euro’s waard is, hoewel het nog steeds leunt op het principe achter de crypto’s, is het doel inmiddels voorbij en de primaire inzet van NFT (en secondair crypto) is simpelweg.. geld maken.

Het klinkt allemaal wat chaotisch en incompleet, maar je moet dit hele NFT verhaal vanuit 4 verschillende facetten bekijken, de basisprincipes vanuit meerdere lagen, meerdere einddoelen, het beoogde originele doel tegen het huidig absoluut gebruik.

Ik zeg altijd als voorbeeld in vrij simpele vorm, denk VPN services. Hoewel deze primair een ‘veilige verbinding tussen A en B’ dienen, gebruikt mischien wel 99% van consumenten deze slechts voor content te kijken die niet toegankelijk is (geolock etc), of doen van bepaalde ‘activiteiten’ op internet die moeilijker traceerbaar/anoniem worden. Origineel doel en huidige toepassing liggen bizar ver uit elkaar.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 19 april 2022 12:53]

Bron: https://tweakers.net/nieuws/195740/blizzard-ceo-ybarra-blizzard-werkt-niet-aan-nfts.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.