Brit start massaclaim tegen Apple om het trager maken van oudere iPhones – Tablets en telefoons – Nieuws

Brit start massaclaim tegen Apple om het trager maken van oudere iPhones – Tablets en telefoons – Nieuws

Even los van het accu verhaal.
Dus aan de ene kant gaan we klagen dat Android-devices te weinig upgrades krijgen, waardoor de functionaliteit veroudert, maar aan de andere kant gaan we klagen dat Apple met hun vele iOS upgrades (en dus ook meer functionaliteit) devices langzamer gaat maken? Je kunt niet verwachten dat een 5 jaar oude iPhone dezelfde functies als een gloednieuwe iPhone even snel uitvoert. Ik vind het zelf al heel wat dat iPhones vaak zo lang software upgrades krijgen.

Aan de andere kant het vertragen van de CPU i.v.m. ouderdom van de accu. Vind ik een hele slimme zet. Zoals anderen ook al aangeven, is er wel degelijk kans dat je telefoon uitvalt wanneer de accu niet genoeg vermogen meer kan leveren (door ouderdom, en accu’s zijn nu eenmaal verbruiksproducten). Dan heb ik liever een trage telefoon die werkt dan een telefoon die 3 seconden lang top presteert bij een hoge workload en daarna uitvalt.

Ik heb wel genoeg van mensen die continu roepen “Apple doet alleen maar aan planned obsolescence”.
1: Dat je toestel geen feature upgrades meer krijgt, betekent niet dat het ineens niet meer bruikbaar is. Je hebt het immers tot die tijd ook zonder die features gedaan.
2: Techniek veroudert. En men heeft vaak onrealistische verwachtingen over hoelang een apparaat mag meegaan. Overigens, als je een PC van ’98 in 2010 wilde gebruiken, was dat toch een heel stuk minder praktisch haalbaar dan bij een PC van 2010 nu in 2022. We zijn nog lang niet op dat niveau met smartphones en tablets etc. maar het gaat steeds meer en meer die kant op volgens mij.
3: Repareerbaarheid mag zeer zeker beter, maar een intact apparaat hoeft niet gerepareerd te worden. En Apple-devices die intact zijn, zijn zeker best lang praktisch te gebruiken.
4: Ook devices van andere fabrikanten hebben maar een beperkte levensduur als het gaat om praktische bruikbaarheid. En al zeker wanneer je meerekent dat de manier waarop we ze gebruiken anno 2022, dan bijvoorbeeld in 2013. Ik had vroeger nooit iets aan lange accuduur. Vrijwel geen enkele laptop ging lang genoeg mee voor mij om uberhaupt zonder lader rond te rennen, bijkomend dat ik ook altijd in de buurt van een stopcontact was. Daar hield ik toen meer rekening mee. Of ik nu 3 uur of 5 uur met een accu kon doen, maakte niet zo veel uit, want het was beide te kort om geen lader te hoeven meenemen naar school. Nu met mijn M1 MacBook Air is dat heel anders, ik kan er gerust een hele dag lang aan een stuk door op werken zonder me druk te maken over de accu. Dus daarom ben ik ook minder geneigd alleen op plekken te zitten waar stroom is. (Dit was overigens maar een voorbeeld, begon weer eens wat te ratelen 8)7 )

Bottom line is dat men maar al te graag iets roept wat Apple fout doet, omdat het populair is om een slechte mening te hebben over Apple, heb ik zo het idee. En ja, ze doen ook lang niet alles goed, maar welke andere fabrikant ooit doet dat wel?

Bron: https://tweakers.net/nieuws/198104/brit-start-massaclaim-tegen-apple-om-het-trager-maken-van-oudere-iphones.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.