Britse overheid: burgers kunnen Kaspersky op het moment blijven gebruiken

Britse overheid: burgers kunnen Kaspersky op het moment blijven gebruiken

Particulieren die hun laptop, desktop of andere systemen willen beschermen met de antivirussoftware van Kaspersky kunnen dit op het moment gewoon blijven doen, zo stelt de Britse overheid. Organisaties in de vitale infrastructuur of die zaken doen met Oekraïne doen er verstandig aan een risicoanalyse uit te voeren. Dat laat het Britse National Cyber Security Centre (NCSC) weten in een blogpost over het gebruik van Russische producten en diensten.

Onlangs adviseerde de Duitse overheid om software van de virusbestrijder te vervangen en startte de Italiaanse privacytoezichthouder een onderzoek naar het bedrijf. Vorige week noemde de Amerikaanse toezichthouder FCC Kaspersky nog een onacceptabel risico voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten en plaatste het bedrijf op een aparte lijst. Het Britse NCSC stelt dat Russische wetgeving bedrijven verplicht om de Russische geheime dienst FSB te assisteren.

Er is op dit moment echter geen bewijs dat Rusland dit wil doen. “Maar een gebrek aan bewijs is geen bewijs dat het niet kan gebeuren”, aldus het NCSC. Bepaalde organisaties, zoals in de vitale infrastructuur, worden dan ook opgeroepen om een risicoanalyse te maken en waar nodig Russische producten en diensten te vervangen.

Het NCSC ontving ook vragen van mensen of ze nog van Kaspersky gebruik kunnen maken. Volgens de Britse overheidsinstantie zullen Britse burgers en veel bedrijven geen doelwit van een Russische cyberaanval worden, ongeacht of ze van Russische producten gebruikmaken of niet. In het geval Kaspersky op het eigen systeem draait is het onwaarschijnlijk dat de gebruiker een direct doelwit is en is het op het moment veilig om de antivirussoftware te gebruiken, aldus het NCSC.

Bron: https://www.security.nl/posting/748303/Britse+overheid%3A+burgers+kunnen+Kaspersky+op+het+moment+blijven+gebruiken?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.