Britse privacytoezichthouder beboete Halfords voor 500.000 spamberichten

Britse privacytoezichthouder beboete Halfords voor 500.000 spamberichten

De Britse privacytoezichthouder ICO heeft winkelketen Halfords een boete van omgerekend 35.000 euro opgelegd wegens het versturen van 500.000 spamberichten. De Britse overheid bood mensen in 2020 een subsidie van vijftig pond voor het repareren van hun fiets bij een select aantal reparateurs en winkels.

Halfords verstuurde e-mails over deze subsidie, maar liet daarin ook weten dat klanten een gratis testrit konden inplannen. Daarmee ging het om een commercieel bericht zonder legitiem belang, aldus de ICO. Volgens Britse wetgeving mag een legitiem belang niet worden gebruikt als alternatief voor toestemming bij het versturen van digitale marketingberichten.

Er is een uitzondering waarbij organisaties marketingberichten mogen versturen naar klanten waarvan de gegevens bij de verkoop of gebruik van soortgelijke diensten zijn verkregen. Klanten moeten dan wel een eenvoudige manier hebben om zich af te melden. Volgens de ICO kon Halfords zich niet op deze uitzondering beroepen, aangezien de klanten in kwestie al hadden aangegeven dat ze geen e-mails van het bedrijf wilden ontvangen.

“Het is in strijd met de wet om zonder toestemming van mensen hen marketingmails en -berichten te sturen. Het is daarnaast een schending van hun privacy, alsmede frustrerend en gewoon irritant”, aldus Andy Curry, hoofd onderzoek bij de Britse privacytoezichthouder. “Halfords is een zeer bekende naam en we verwachten dat dit soort bedrijven beter weten en gedragen.”

Bron: https://www.security.nl/posting/767082/Britse+privacytoezichthouder+beboete+Halfords+voor+500_000+spamberichten?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.