Britse toezichthouder slaat alarm over fraude via remote desktop software

Britse toezichthouder slaat alarm over fraude via remote desktop software

De Britse financiële toezichthouder FCA slaat alarm over beleggings- en investeringsfraude via remote desktop software zoals TeamViewer en AnyDesk. Sinds juli 2020 hebben criminelen door gebruik te maken van dergelijke software ruim 29 miljoen euro van Britse slachtoffers weten te stelen. Meer dan 2100 mensen maakten melding dat ze op deze manier waren bestolen.

Slachtoffers werden benaderd door “financieel adviseurs” die vroegen om remote desktop software te installeren. Op deze manier zouden slachtoffers worden geholpen met hun eerste investering. Met de gegevens van slachtoffers en de remote toegang tot de computer werd in werkelijkheid geld van de rekening gestolen. Eén slachtoffer verloor op deze manier ruim 56.000 euro.

Volgens de FCA maken criminelen misbruik van de groeiende bekendheid van verzoeken tot “screen sharing”, zoals bij Teams en Zoom het geval is. Via een aparte pagina worden investeerders nu door de FCA voor beleggingsfraude gewaarschuwd. Uit onderzoek van de toezichthouder blijkt dat 47 procent van de respondenten het installeren van software waarmee derden toegang krijgen niet als een ‘red flag’ ziet.

Bron: https://www.security.nl/posting/752843/Britse+toezichthouder+slaat+alarm+over+fraude+via+remote+desktop+software?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.