Brussel wil chatdiensten verplichten om kindermisbruik te detecteren

Brussel wil chatdiensten verplichten om kindermisbruik te detecteren

De Europese Commissie wil bedrijven die online diensten in de EU aanbieden, waaronder chatdiensten en hostingbedrijven, verplichten om kindermisbruikmateriaal op hun platforms te detecteren, te rapporteren en te verwijderen. Hiervoor zal er met hashes van bekend misbruikmateriaal worden gewerkt. In het geval van waargenomen kindermisbruik moet de betreffende gebruiker zijn te identificeren, zo blijkt uit een voorstel dat de Europese Commissie vandaag heeft gepresenteerd.

Bepaalde online serviceproviders detecteren online kindermisbruik op dit moment op vrijwillige basis. Volgens de Europese Commissie is vrijwillige actie onvoldoende om misbruik van online diensten voor kindermisbruik tegen te gaan. Daarom wil het een bindend juridisch framework instellen dat serviceproviders verplicht om kindermisbruik te detecteren, rapporteren en verwijderen.

De Europese Commissie wil daarnaast dat er een apart centrum komt dat zich met de bestrijding van kindermisbruik gaat bezighouden. Dit centrum beheert een database met hashes van bekende kindermisbruikafbeeldingen. Het centrum zal ook meldingen van providers van kindermisbruikmateriaal ontvangen en verwerken en deze data vervolgens met opsporingsdiensten en Europol delen.

De voorgestelde wetgeving moet gaan gelden voor online serviceproviders die diensten in de Europese Unie aanbieden, waaronder hostingproviders, aanbieders van interpersoonlijke communicatie zoals chatdiensten, appstores en internetproviders. De nieuwe verplichting zal zijn gericht op serviceproviders waarvan de diensten het meest voor online kindermisbruik worden gebruikt.

Versleuteld materiaal

De voorgestelde verplichting is “technologie neutraal”, wat inhoudt dat de Europese Commissie niet beschrijft hoe de detectie moet plaatsvinden. Dit wordt aan de provider overgelaten. De Commissie zegt dat het onderzoek ondersteunt dat technische oplossingen zoekt zodat bedrijven kindermisbruik in end-to-end versleutelde communicatie kunnen detecteren. Bedrijven die niet meewerken kunnen boetes tot maximaal 6 procent van de wereldwijde omzet krijgen.

Image

Bron: https://www.security.nl/posting/753161/Brussel+wil+chatdiensten+verplichten+om+kindermisbruik+te+detecteren?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.