CCC waarschuwt voor Europees plan om alle chatberichten te screenen

CCC waarschuwt voor Europees plan om alle chatberichten te screenen

De Duitse hackersclub CCC waarschuwt voor een plan van de Europese Commissie om alle chatberichten te screenen en spreekt van een aanval op de vertrouwelijkheid van communicatie. Het plan voor de invoering van client-side scanning zou naar verwachting morgen door Brussel worden gepresenteerd. Eerder kwam Apple onder vuur te liggen omdat het een dergelijke technologie aan iPhones wilde toevoegen.

Bij client-side scanning wordt de content van chatberichten direct op het toestel gecontroleerd en in het geval van verdachte content doorgestuurd, aldus de CCC. De hackersclub stelt dat dit niet de eerste overtrokken en misplaatste surveillancemethode is die in het gevecht tegen kindermisbruik wordt gerechtvaardigd. “Slachtoffers van kindermisbruik hebben betere hulp nodig, maar chatcontrole is een over-de-top aanpak, eenvoudig te omzeilen en volledig verkeerd”, zo laat de CCC verder weten.

Volgens de hackersclub wordt er door het plan van de Europese Commissie een ongekende monitoringstool geïntroduceerd. Verdachte berichten zouden namelijk naar de autoriteiten of politie moeten worden doorgestuurd. Dit is niet alleen een aanval op de essentie van vertrouwelijke communicatie, het zou ook ineffectief zijn. Criminelen maken namelijk gebruik van andere kanalen en zouden dan ook niet door deze scans getroffen worden.

De CCC benadrukt dat niet alleen journalisten en klokkenluiders op betrouwbare communicatie vertrouwen, maar dat het een fundamenteel recht is en een belangrijke hoeksteen voor de it-veiligheid. Echt betrouwbare communicatie kan alleen wanneer berichten niet naar derde partijen worden doorgestuurd en versleuteld zijn, zodat gebruikers het netwerk niet hoeven te vertrouwen, zo legt de hackersclub uit.

Afsluitend stelt de CCC dat de Europese Commissie voor de aanpak van kindermisbruik op massasurveillance en de belofte van kunstmatige intelligentie wil vertrouwen. “Chatcontrole moet fundamenteel worden geweigerd als een fundamenteel misplaatste technologie”, besluiten de hackers.

Bron: https://www.security.nl/posting/752945/CCC+waarschuwt+voor+Europees+plan+om+alle+chatberichten+te+screenen?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.