China opent cyberbeveiligingsonderzoek naar Micron in concurrentie met VS over technologie

China opent cyberbeveiligingsonderzoek naar Micron in concurrentie met VS over technologie


Chinese autoriteiten hebben een cyberbeveiligingsonderzoek aangekondigd naar de Amerikaanse maker van computergeheugens.

Micron Technologie Inc,

MU -4.38%

een stap die internationale bedrijven die in China actief zijn waarschijnlijk verder op scherp zal zetten in een tijd van oplopende spanningen tussen de VS en China.

De Cyberspace Administration of China zei dat het de producten van Micron die in China worden verkocht zou onderzoeken, onder verwijzing naar de noodzaak om de toeleveringsketen voor kritieke informatie-infrastructuur te beschermen.

Het onderzoek van de CAC naar Micron komt op een moment dat Beijing zich opmaakt voor een langdurige strijd met Washington om de controle over China’s toeleveringsketen van technologie. Het volgt op een reeks van escalerende Amerikaanse exportcontroles rond chips die Washington heeft ingevoerd, wat Pekings technologische vooruitgang zou kunnen belemmeren.

Micron zei dat het in communicatie was met de Chinese toezichthouder, eraan toevoegend dat “we staan voor de veiligheid van onze producten.” De aandelen van het bedrijf daalden met meer dan 3% in de middaghandel.

Het Chinese vasteland was goed voor bijna 11%, of 3,3 miljard dollar, van de jaarlijkse omzet van Micron in 2022. Het bedrijf heeft gezegd dat het wordt geconfronteerd met toenemende concurrentie in China nu de centrale regering en staatsbedrijven investeringen in de halfgeleiderindustrie mobiliseren om de nationale beleidsdoelstellingen van het land te bevorderen.

“De Chinese overheid kan ons beperken in onze deelname aan de Chinese markt of ons verhinderen effectief te concurreren met Chinese bedrijven”, aldus Micron in zijn jaarverslag over 2022.

Na jaren werken om de Amerikaanse technologie in te halen, heeft China een chip ontwikkeld die kan wedijveren met de krachtige A100 van Nvidia. WSJ gaat in op het ontwerp en de mogelijkheden van de processors nu de twee grootmachten wedijveren om de dominantie op het gebied van kunstmatige intelligentie. Illustratie: Sharon Shi

Beijing doet nieuwe pogingen om buitenlandse investeringen te stimuleren nu China een trage economie probeert te herstellen die is aangetast door drie jaar van Covid-19 beperkingen. Op het recente China Development Forum, een bijeenkomst op hoog niveau, georganiseerd door een onderzoekscentrum van de Raad van State, werden leidinggevenden van internationale bedrijven warm onthaald door Chinese ambtenaren.

Maar ondertussen lijkt Peking druk te blijven uitoefenen op multinationals. Vorige week deden de Chinese autoriteiten een inval in de kantoren in Beijing van Mintz Group, een in New York gevestigd due-diligence bedrijf, waarbij vijf personeelsleden werden aangehouden. Eerder deze maand hebben de autoriteiten de activiteiten van het kantoor van Deloitte in Beijing voor drie maanden opgeschort en een ongekende boete van in totaal ongeveer 31 miljoen dollar opgelegd wegens vermeende tekortkomingen bij de controle van het staatsbedrijf China Huarong Asset Management Co. Deloitte heeft gezegd de boetebeschikking van Beijing te respecteren.

De VS zeiden vorig jaar dat ze China’s meest geavanceerde fabrikant van geheugenchips op een zwarte lijst zouden zetten, waardoor de beperkingen die de ontwikkeling van de Chinese halfgeleiderindustrie moeten afremmen, zouden worden verscherpt. De toevoeging van Yangtze Memory Technologies Co. aan de zogenaamde entiteitenlijst van het Ministerie van Handel kwam na een eerdere ronde van beperkingen die ertoe leidden dat bedrijven die apparatuur voor de fabricage van chips vervaardigen hun personeel uit de fabrieken terugtrokken en hun activiteiten daar stopzetten.

Spanningen tussen de VS en China op het gebied van geheugenchips zijn al eerder opgelaaid. De Chinese staats chip maker Fujian Jinhua Integrated Circuit Co. en een Taiwanese partner,

United Microelectronics Corp.

, beschuldigde Micron in 2018 in China van het maken van producten die hun afzonderlijke patenten schenden. Dat kwam een maand nadat het Amerikaanse bedrijf in Californië een rechtszaak had aangespannen waarin werd beweerd dat Jinhua en UMC de handelsgeheimen van Micron hadden gestolen in zijn fabriek in Taiwan.

Later dat jaar onthulde het Amerikaanse Ministerie van Justitie aanklachten tegen de Aziatische bedrijven voor het stelen van handelsgeheimen van de Amerikaanse chipfabrikant. Micron en UMC bereikten een wereldwijde schikking met betrekking tot de beschuldigingen van het Amerikaanse bedrijf van diefstal van intellectueel eigendom. Tijdens de strijd heeft een Chinese rechtbank Micron tijdelijk verboden een reeks producten in China te verkopen, aldus twee rivaliserende fabrikanten.

De afgelopen jaren heeft Peking van exploitanten van kritieke informatie-infrastructuur geëist dat zij een evaluatieproces inzake cyberveiligheid doorlopen wanneer zij goederen en diensten bestellen die van invloed kunnen zijn op de nationale veiligheid. Peking heeft gezegd dat de regels niet bedoeld zijn om buitenlandse bedrijven te beperken of te discrimineren.

Schrijf naar Shen Lu op shen.lu@wsj.com en Asa Fitch op asa.fitch@wsj.com

Copyright ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Alle rechten voorbehouden. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8



Source link

Internet Blabla

Internet blabla, probeert de beste cyber security content op het internet te verzamelen en in een overzichtelijk geheel te presenteren. Er zijn meerdere artikelen die aangeleverd worden door lezers en cyber security bedrijven, daarnaast zijn er een aantal bloggers en journalisten actief met het plaatsen van actuele cyber security vraagstukken.