‘Chinese overheden moeten buitenlandse pc’s vervangen door Chinese pc’s’ – Computer – Nieuws

‘Chinese overheden moeten buitenlandse pc’s vervangen door Chinese pc’s’ – Computer – Nieuws

Chinese centrale overheden en staatsorganisaties moeten binnen twee jaar al hun buitenlandse pc’s vervangen door computers van Chinese fabrikanten, meldt Bloomberg. Hiermee zou China zijn computerfabrikanten willen promoten en de staatsveiligheid beter willen beschermen.

Centrale overheidsbureaus en bedrijven die door de overheid worden gesteund moeten volgens Bloomberg-bronnen binnen twee jaar overgaan naar pc’s van lokale fabrikanten als Lenovo. Binnen de centrale overheid alleen al zou het om mogelijk vijftig miljoen pc’s kunnen gaan die vervangen moeten worden. Nu zijn HP en Dell nog grote pc-verkopers in het land. Beide verkopen ze meer dan Lenovo in China.

De Chinese overheid voert al langer een ontmoedigingsbeleid als het gaat om het gebruiken van pc’s van buitenlandse fabrikanten, maar moest lang alsnog veel buitenlandse pc’s gebruiken. De hardware en software van Chinese producenten bleef jarenlang achter op dat van buitenlandse fabrikanten, maar inmiddels spelen Chinese bedrijven als cloudbedrijf Inspur en Lenovo een grote rol op het wereldtoneel, waardoor China de stap nu wel zou aandurven, schrijft het persbureau. Na de centrale overheden zouden ook provinciale overheden binnen twee jaar om moeten schakelen.

Waarschijnlijk zullen alleen de fabrikanten van pc’s en software onder het nieuwe beleid vallen, maar onderdelen als processors nog niet. Ook zouden bepaalde organisaties, zoals media- en beveiligingsbedrijven, nog steeds geavanceerde buitenlandse pc’s kunnen kopen als zij dit nodig hebben. Naast het verbod op buitenlandse pc’s, zouden de overheden en organisaties alleen nog maar in China ontwikkelde besturingssystemen mogen gebruiken.

Het besluit om buitenlandse pc’s te weren, heeft volgens Bloomberg meerdere redenen. Ten eerste zou China te afhankelijk zou zijn van Amerikaanse technologie. Die afhankelijkheid werd duidelijk bij de sancties tegen bijvoorbeeld Huawei, waardoor Huawei geen Amerikaanse technologie meer mocht gebruiken. Ten tweede zijn er zorgen over de veiligheid van het gebruik van buitenlandse apparaten.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/196464/chinese-overheden-moeten-buitenlandse-pcs-vervangen-door-chinese-pcs.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.