Chinese overheid keurt na negen maanden weer games goed voor de verkoop – Gaming – Nieuws

Chinese overheid keurt na negen maanden weer games goed voor de verkoop – Gaming – Nieuws

Het meest geldbeluste deel van de game-industrie gaat mij ook veel te ver inderdaad, vooral in zowat de gehele de mobile-wereld en een deel van de AAA-games op pc en console. Het spelontwerp wordt dan opzettelijk trager of vervelender gemaakt dan wat optimaal zou zijn voor speelplezier, om druk te zetten richting in-game aankopen. En inderdaad vaak met gok-elementen, want als je direct kunt kopen wat je wilt dan verdient de grootaandeelhouder nog steeds niet genoeg. Bijvoorbeeld GTA Online, Fortnite vind ik veel te gortig met de microtransacties, en in bijvoorbeeld Destiny, FIFA Ultimate Team en Star Wars Battlefront gaat dat ook nog eens in de vorm van lootboxes. Sommige games worden dan later nog weer wat redelijker na een hoop kritiek, maar evengoed gaat het telkens een stapje verder. En het pas inschakelen van deze features nadat recensenten hun reviews hebben geschreven is al helemaal lelijk.

Gelukkig zien we een grote tegenbeweging in de kleinere games. Die worden soms zelfs geadverteerd met “geen microtransacties of lootboxes”. Dat scheelt een hoop; ik speel steeds meer de middelgrote en kleinere titels + die AAA-titels die niet of amper meedoen met deze geldwolverij.

Maar ik geloof niet dat China hier het beste voor heeft met de populatie. De rovende praktijken van de grote uitgevers lijken mij niet de reden dat China zo’n censuurbeleid voert. De staatspartij is bijvoorbeeld tegen elke vorm van het occulte, dus letterlijk elk spookje of skeletje is verkeerd. Alles dat maar gedachtegoed aanhangt dat het regime niet bevalt, is verkeerd. Het lijkt hen te gaan om het verstommen van elk geluid dat de staatspartij zou kunnen ondermijnen. Naar mijn idee is dat een grote onderschatting van het volk en een heel paranoïde, beheersende houding.

Hoe dan ook, als Chinese game-ontwikkelaar heb je geen idee of je geld gaat verdienen want de overheid zet de markt open en dicht wanneer ze maar willen. Qua vestigingsklimaat is dit funest en de creatieve vrijheid is enorm beperkt.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 12 april 2022 12:16]

Bron: https://tweakers.net/nieuws/195488/chinese-overheid-keurt-na-negen-maanden-weer-games-goed-voor-de-verkoop.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.