CISA: populairste malware-exemplaren stelen voornamelijk wachtwoorden

CISA: populairste malware-exemplaren stelen voornamelijk wachtwoorden

De populairste malware-exemplaren waar criminelen gebruik van maken zijn ontwikkeld om wachtwoorden en andere informatie te stelen en zijn vaak al jaren oud, zo claimen de Amerikaanse en Australische autoriteiten in een overzicht van de elf meestgebruikte malware-exemplaren van 2021. Volgens het Australische Cyber Security Centre (ACSC) en het Amerikaanse Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) zijn Formbook, Ursnif, LokiBot, MOUSEISLAND, NanoCore, Qakbot, Remcos, TrickBot en GootLoader vorig jaar het vaakst bij aanvallen ingezet.

De meeste van deze exemplaren zijn al vele jaren oud. Zo zijn Ursnif en Qakbot volgens beide overheidsdiensten al sinds 2007 actief. De ontwikkelaars van de malware blijven echter bezig en voegen steeds nieuwe features en aanpassingen door, om zo onder andere detectie door antivirussoftware te voorkomen. Het grootste deel van de malware-exemplaren die het ACSC en CISA noemen zijn ontwikkeld om inloggegevens en vertrouwelijke informatie te stelen.

Verschillende exemplaren, zoals Trickbot, Qakbot en GootLoader, kunnen ook aanvullende malware installeren. Zo wordt TrickBot verantwoordelijk gehouden voor tal van grote ransomware-aanvallen. De criminelen achter de Conti-ransomware maken vaak gebruik van toegang die via TrickBot is verkregen om hun ransomware uit te rollen. Volgens de overheidsdiensten werden in de eerste helft van 2021 zo’n 450 organisaties wereldwijd het slachtoffer van aanvallen met de Conti-ransomware.

Naast een overzicht van de elf populairste malware-exemplaren en Snort-signatures om ze te detecteren, geven het ACSC en CISA ook adviezen om infecties te voorkomen. Het gaat dan om zaken als het installeren van beveiligingsupdates, het gebruik van multifactorauthenticatie, het monitoren en beveiligen van RDP, maken van offline back-ups en het trainen van personeel.

Bron: https://www.security.nl/posting/763788/CISA%3A+populairste+malware-exemplaren+stelen+voornamelijk+wachtwoorden?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.