Cupra komt in 2025 met compacte, elektrische hatchback met bereik van 440km – Beeld en geluid – Nieuws

Cupra komt in 2025 met compacte, elektrische hatchback met bereik van 440km – Beeld en geluid – Nieuws

én meer leasen voor dezelfde bijtelling.

Is dat zo? Volgens mij zit je in 2022 met 16% bijtelling en zijn elektrische auto’s beduidend duurder dan vergelijkbaar aangeklede benzinemodellen. Dus afhankelijk van wat je zoekt, kan dat nog eens vies tegenvallen.

Je andere voordeel was het ontbreken van BPM op elektrische auto’s, maar omdat accu’s behoorlijk duur zijn is dat voordeel heel klein tot onbestaand geworden. Het is zelfs zo dat BPM in veel gevallen goedkoper is dan de meerkosten van accu’s.

Dan komt er nog bij dat er wat merken zijn die ontdekt hebben hoe je bijzonder weinig co2 uitstoot kunt hebben met een benzinemotor, ook met 184PK, zoals Toyota (hybride zonder stekker) en Mazda (Skyactiv-X), waardoor de BPM erg laag uit kan pakken. Zo krijg je dus in veel gevallen met een benzineauto, als je de juiste merken kiest, veel meer waar (aankleding) voor je geld dan een elektrische auto. Er zijn natuurlijk negatieve uitzonderingen.

Je kunt dus voor dezelfde bijtelling iets meer leasen, financieel, maar je moet wel een veel duurdere auto kopen om een beetje mee te komen qua aankleding. Goede voorbeelden daarvan zijn een ID.3 en ID.4 die stampvol zitten met forse bezuinigingen, zoals veel minder speakers, veel hard plastic, veel windruis van binnen, goedkope stoelen, goedkope ophanging en zo verder. Tegenover de ‘normale’ auto’s van VAG vallen ze dan ook fors tegen. Een Golf is beduidend luxer, zelfs een Polo is luxer in veel opzichten en dat zijn dan nog auto’s met relatief veel BPM en een erg hoge prijs in verhouding tot de totale markt, pak een Mazda 3 erbij en je schrikt je helemaal een hoedje van het forse verschil in luxe en aankleding voor het geld. Er is dan ook geen objectieve reden te bedenken om toch voor elektrisch te gaan. Zelfs voor het milieu is dat twijfelachtig, want je moet wel meer dan 80.000km rijden met je ID.3 om het verschil goed te maken ten opzichte van een moderne benzineauto, vanwege de hoge uitstoot en vervuiling bij de productie van de accu’s, zeker in het geval van VAG. Die accu’s zijn tenslotte vervuilender dan die van de concurrentie.

Zo deel ik je bevinding dat elektrische auto’s leasen niet interessant is en durf ik te stellen dat de situatie nog veel slechter uitpakt voor elektrische auto’s dan de meesten denken.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/197670/cupra-komt-in-2025-met-compacte-elektrische-hatchback-met-bereik-van-440km.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.