Cybercrimeteam politie Oost-Nederland legt voor het eerst beslag op NFT’s

Cybercrimeteam politie Oost-Nederland legt voor het eerst beslag op NFT’s

Het Cybercrimeteam van de politie Oost-Nederland heeft in een onderzoek naar de handel in privégegevens beslag gelegd op meerdere NFT’s (non-fungible-tokens). Het is voor het eerst dat een Nederlandse opsporingsdienst beslag legt op NFT’s.

Een non-fungible-token is een uniek token op de blockchain waarmee iemand kan aangeven dat hij eigenaar van bepaalde voorwerpen of content is, zoals muziek of digitale kunst. Zo zijn er verschillende afbeeldingen als NFT voor miljoenen euro’s verkocht. Onlangs wist de politie twee mannen aan te houden voor grootschalige handel in privégegevens die vervolgens werden gebruikt voor bankhelpdeskfraude en WhatsAppfraude.

Tijdens dit onderzoek is ook op meerdere NFT’s beslag gelegd. “Doordat NFT’s een waarde vertegenwoordigen, kunnen ze daarmee als opbrengsten van strafbare feiten worden afgepakt, zoals normaliter bijvoorbeeld gebeurt met dure auto’s of grote sommen cashgeld”, zo laat de politie weten. In onderzoek naar cybercrime komt de politie naar eigen zeggen steeds vaker cryptovaluta tegen waarop beslag wordt gelegd. Het is echter de eerste keer dat een Nederlandse opsporingsdienst beslag legt op NFT’s.

Bron: https://www.security.nl/posting/748409/Cybercrimeteam+politie+Oost-Nederland+legt+voor+het+eerst+beslag+op+NFT%E2%80%99s?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.