Cyberslachtoffer Tool geeft gemeenten inzicht in slachtoffers van cybercrime

Cyberslachtoffer Tool geeft gemeenten inzicht in slachtoffers van cybercrime

Vorig jaar werd zeventien procent van de Nederlanders slachtoffer van cybercrime, zo stelt het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) op basis van eigen cijfers. Gemeenten die willen weten hoeveel van hun inwoners slachtoffers werden kunnen nu gebruikmaken van de Cyberslachtoffer Tool van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Volgens het CCV kunnen gemeenten de uitkomsten van de tool inzetten als basis voor een veiligheidsanalyse of voor de verantwoording van een integraal veiligheidsplan. “Elk cyberslachtoffer is er één te veel. Pak cybercrime in je gemeente aan en neem het op in het integrale veiligheidsplan”, zegt Tom Weijers van het CCV. De tool geeft een indicatie van het aantal slachtoffers op verschillende niveaus van cybercrime, zoals oplichting en fraude, “hacken”, online bedreiging en intimidatie en overig.

De categorieën en de bijhorende cijfers in de tool komen uit de veiligheidsmonitor van het CBS of die van statistiekenbureau Statline. Aan de hand van deze landelijke percentages wordt er – in combinatie met het ingevoerde aantal inwoners per leeftijdscategorie van de gemeente – een beeld gegeven van de hoeveelheid slachtoffers binnen de verschillende groepen.

Bron: https://www.security.nl/posting/757775/Cyberslachtoffer+Tool+geeft+gemeenten+inzicht+in+slachtoffers+van+cybercrime?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.