Datahandelaar in VS aangeklaagd voor verkoop locatiedata miljoenen telefoons

Datahandelaar in VS aangeklaagd voor verkoop locatiedata miljoenen telefoons

De Amerikaanse toezichthouder FTC heeft datahandelaar Kochava aangeklaagd voor de verkoop van locatiegegevens van honderden miljoenen telefoons, waardoor mensen gevaar zouden lopen. Met de data van Kochava is het mogelijk om te zien dat personen “gevoelige locaties” hebben bezocht, zoals afkickklinieken of daklozen- en crisiopvang, aldus de FTC. Door de verkoop van deze locatiegegevens heeft Kochava het mogelijk gemaakt voor anderen om personen te identificeren waardoor die aan allerlei risico’s konden worden blootgesteld, zo stelt de toezichthouder.

Kochava koopt grote hoeveelheden locatiegegevens afkomstig van honderden miljoenen smartphones. De informatie wordt vervolgens opnieuw “verpakt” in een aangepaste datafeed die met unieke telefoon-identificatienummers overeenkomt, inclusief locatiegegevens. Volgens Kochava kunnen deze datafeeds worden gebruikt voor advertentiedoeleinden of het analyseren van “voetverkeer” in fysieke winkels of andere locaties.

Met de data is het ook mogelijk om gebruikers te identificeren. Een smartphone die ’s nachts op een bepaalde plaats blijft geeft waarschijnlijk de woning van de eigenaar weer. Kochava claimt zelfs dat het identificeren van gezinnen één van de mogelijke toepassingen van de aangeboden data is. Daarmee brengt het bedrijf mensen in gevaar, aldus de FTC. Het zou namelijk mogelijk zijn om mensen op gevoelige locaties te volgen.

Verder stelt de Amerikaanse toezichthouder dat Kochava de gegevens onvoldoende beveiligde. Tot afgelopen juni was het vrij eenvoudig om bij het bedrijf een dataset met gevoelige data op te vragen en zonder beperkingen te gebruiken. De dataset die de FTC onderzocht bevatte locatiegegevens van meer dan 61 miljoen smartphones. De FTC wil met de rechtszaak een einde aan de vermeende overtredingen maken.

Image

Bron: https://www.security.nl/posting/766285/Datahandelaar+in+VS+aangeklaagd+voor+verkoop+locatiedata+miljoenen+telefoons?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.