Decentraal sociaal netwerk Mastodon brengt eigen Android-app uit – IT Pro – Nieuws

Decentraal sociaal netwerk Mastodon brengt eigen Android-app uit – IT Pro – Nieuws

Ik vind zelf mastodon echt een geflopt project. Tijd lang op gezeten maar dergelijke federatie werkt gewoon niet. Zie het Gab debakel bijvoorbeeld. Gab stapte toen over op hun eigen mastodon fork. Ik enorm blij want de gebruikers van Mastodon waren overweldigend links en die van Gab iverweldigend rechts dus het had de nieuwe plaats van het open debat kunnen worden.

Maar nee hoor, de developers van prominente apps en servers wilde er niets van weten. Nu heeft Mastodon een functie die andere instanties uit de tijdlijn kan weren. Maar dat gebruikte ze niet. Zij moesten en zouden op firewall en DNS niveau de instantie van Gab verbannen waardoor ik een aantal commentatoren (die voor het volledig beeld niet extreem rechts zijn maar gewoon vanuit een klassiek liberaal of libertarisch perspectief commentaar gaven) niet mocht volgen. En de app Toothy werdt meteen aangepast zodat je als je de gab website intypte direct een rick roll kreeg.

Ik heb mij toen uitgesproken dat ik begrip had voor hun wensen om de globale tijdlijn te filteren maar dat ze niet hun protocol moesten slopen en iedereen moesten toelaten om te volgen wie ze willen op hun eigen tijdlijn. Binnen 5 minuten werdt ik uitgescholden door de toothy ontwikkelaar en van het platform verbannen. Sinds dien hebben ze alle instanties die niet mee gingen met hun beleid ook op die firewall gegooit.

Had ook een account op gab gemaakt en daar was iedereen wel heel aardig en open voor debat. Dus het feit dat ze het protocol slopen en ik daarmee niet naar de hoofdzakelijk redelijke mensen van Gab kon luisteren en in debat kon gaan met de gebruikers die wel een stapje verder gingen was enorm jammer. Want dat debat tussen alle kanten van het politieke spectrum maakt twitter voor mij juist leuk.

Inmiddels heeft gab dan weer aan hun zeide federatie gesloopt en laat dat opnieuw zien dat ook daar dit hele concept niet werkt. En op de globale tijdlijn van de mastodon instanties wordt je dan weer overdonderd met spam en onzin bij veel instanties.

Dus voor mij hoeft het niet meer. Ik ga niet terug naar een platform die maar al te graag hun apps en protocol sloopt om maar een kant van het publieke spectrum buiten de deur te houden met de extremistische minderheid als excuus. Ik wacht wel op het volgende decentrale alternatief of op z’n minst een fediverse client die wel goede filters heeft en waardoor de hoofdinstanties niet zomaar andere servers hoeven uit te sluiten. Ik heb dergelijke zaken niet op Matrix meegemaakt bijvoorbeeld dus het probleem lijkt specifiek aan het fediverse te zijn.

[Reactie gewijzigd door henk717 op 22 april 2022 09:49]

Bron: https://tweakers.net/nieuws/195904/decentraal-sociaal-netwerk-mastodon-brengt-eigen-android-app-uit.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.