Dell start verkoop eerste QD-oledmonitor in Nederland en België voor 1322 euro – Computer – Nieuws

Dell start verkoop eerste QD-oledmonitor in Nederland en België voor 1322 euro – Computer – Nieuws

Displaypoort 1.4 vindt ik minder problematisch eigenlijk dan ‘absurd nieuwe’ HDMI (naast dat HDMI echt een mijnenveld is in versienummering en capabilities nu). Naast dat HDMI feitelijk absurd duur is als poort (en ik het voor een monitor dus acceptabel vind als ze daar op bezuinigen), is Displaypoort ook wat zekerder qua versie. Je weet namelijk los van wat er op zit dat dat het werkt.

Dit scherm heeft een tweetal HDMI 2.0 poorten met HDCP 2.2. En hoewel je op een XBox netjes de 120Hz gaat kunnen halen op 1440p (schermresolutie) gaat je dat op een PS niet lukken omdat die simpelweg geen 1440p kunnen. Ook HDR gaat niet lukken op dit scherm voor beide consoles, omdat iemand bij beide fabrikanten op een of andere manier besloten heeft dat HDR exclusief is aan 2160P (wat deze monitor dus niet doet).

Op de PC… tsja… waarom zou je HDMI gebruiken als Displayport 1.4 er op zit? Alles van VRR tot HDR wordt er op ondersteund op 1440p. Het enige wat je kan overkomen is dat bij absurde HDR dat je boven 144Hz wat banding gaat krijgen in desktop situaties omdat je daarboven kleurcompressie gebruikt, maar laat ik heer eerlijk zijn dat ik dát een acceptabel iets vindt, want wie zet nou én HDR, én meer dan 175Hz aan om excel te doen? Op 144 heb je geen sampling.

Ik vindt het gebrek aan Displayport 2.0 acceptabel, niet ideaal, maar acceptabel. Zeker op 1440p. HDMI? Tsja… dat boeit niet echt. Want zoals ik al zei: alles maakt een potje van HDMI, en de consoles ondersteunen een hoop ’toeters en bellen’ niet eens op niet-4K resoluties. Van Sony snap ik dat (want die hebben alles zelf moeten gebruiken), maar Microsoft niet, want die gebruiken eigenlijk de Windows stack (wat is waarom ze uberhaupt 1440p ondersteunen)

Bron: https://tweakers.net/nieuws/194888/dell-start-verkoop-eerste-qd-oledmonitor-in-nederland-en-belgie-voor-1322-euro.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.